Европейската комисия (ЕК) представи плановете си за по-екологично земеделие и по-голямо биоразнообразие. Те са част от Европейския зелен пакт, информира ДПА.

Комисията излезе с амбициозна стратегия за защита на околната среда, след като председателят Урсула фон дер Лайен пое управлението през миналата година. Но планът беше оставен на заден план заради пандемията от коронавирус.

Зелените стимули могат да възстановят световната икономика и климата

Зелените стимули могат да възстановят световната икономика и климата

Включително дават по-висока възвръщаемост на държавните разходи

Целта е така наречената стратегия "От фермата до трапезата" ("Farm to fork") да намали използването на пестициди и антибиотици и да се подобри наторяването. Също така се поставя задача да се подобри благосъстоянието на животните и риболовната индустрия да стане по-устойчива.

В същото време се призовава за намаляване на хранителните отпадъци. Предлага се задължително въвеждане на етикети на лицевата страна на опаковките на хранителните продукти, за да се намали високото съдържание на мазнини, захар и сол и потребителите да се насърчат да правят по-добър избор.

Страните трябва да удвоят усилията си за увеличаване предлагането на ВЕИ енергия

Страните трябва да удвоят усилията си за увеличаване предлагането на ВЕИ енергия

Докато светът се възстановява от кризата с новия коронавирус

Стратегията има за цел да съгласува нашите хранителни системи със здравето на нашата планета, да се гарантира хранителна сигурност и да се посрещнат стремежите на европейците за здравословна, достъпна и екологично чиста храна, обяви еврокомисарят по въпросите на здравето и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Паралелно с това Комисията също предложи стратегия за насърчаване на биоразнообарзието, като в основата е предложение за разширяване на защитените територии.

Според предложението 30% от европейската земя и морските райони трябва да бъдат поставени под защита, докато 10% буквално трябва да бъдат оставени непокътнати при определени стриктни правила.

Европейските столици и евродепутатите са поканени да одобрят подхода на Комисията, а след това ще бъде подплатен с конкретни законодателни предложения.

Но вече има съпротива от дясноцентристката Европейска народна партия, най-голямата група в Европейския парламент. Херберт Дорфман заяви, че изразяват съжаление, че Комисията бърза със стратегията, докато фермерите в Европа са изправени пред голяма несигурност за бъдещето си.

Зелените обаче приветстваха предложенията.

Европейският зелен пакт има за цел да промени инвестиционния модел в ЕС с цел постигане на въглеродна неутралност на Стария континент до 2050 г.