Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че страните трябва да удвоят усилията си за увеличаване на предлагането на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), докато светът се възстановява от кризата с новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Гардиън".

Агенцията прогнозира, че възобновяемите енергийни източници ще отбележат спад в растежа за първи път от две десетилетия след пандемията. Въпреки че се очаква капацитетът в енергийния сектор да продължи да нараства, използването на възобновяеми енергийни източници в транспорта вероятно ще намалее заради спада на пътуванията и срива в цената на петрола.

Агенцията, която очакваше 2020 г. да бъде добра година за зелената енергия, намали двугодишната си прогноза за растежа на възобновяемите мощности с близо 10 процента.

"Поставянето на парниковите емисии в структурен спад изискваше възобновяемите енергийни източници да се увеличават много по-бързо във всички сектори, дори преди кризата с COVID-19", се казва в актуализираната прогноза на МАЕ.

"За да възвърнат и надвишат темповете на растеж, наблюдавани през годините преди пандемията, политиците трябва да поставят чистата енергия - включително възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност - в центъра на усилията за възстановяване", подчертават от МАЕ. 

Ревизирайки надолу прогнозата, направена през октомври, сега МАЕ очаква около 167 гигавата ВЕИ мощности да започнат да функционират тази година - спад с 13 процента в сравнение с 2019 г. и първата тенденция на спад от 2000 г. насам.

Това обаче все пак ще добави 6 процента към световния капацитет на възобновяемите източници в света през тази година - повече от комбинирания размер на енергийните системи както в Северна Америка, така и в Европа, като слънчевите и вятърните мощности са по-голямата част от новите инсталации.