Напрежението в Парагвай ескалира и протестиращите нахлуха в парламента и го подпалиха. Бурните протести са срещу законопроект, който ще позволи на президента да се кандидатира за нов мандат, съобщава Би Би Си.

Ръководителят на основната опозиционна партия съобщи, че активист е загинал, след като е бил застрелян.

Конституцията на страната от 1992 г., въведена след 35 години диктатура, ограничава президента до един петгодишен мандат. Президентът Орасио Картес обаче се опитва да премахне ограничението и да се кандидатира за втори мандат.

Протестиращи са заснети как разбиват прозорците на сградата на парламента в столицата Асунсион в петък през нощта и я подпалили.

Агенция "Франс прес" допълва, че протестиращите са разграбили офисите на онези, които са подкрепили законопроекта.

Сблъсъци в Парагвай срещу преизбирането на президента

Сблъсъци в Парагвай срещу преизбирането на президента

Решението на сенаторите разгневи обществеността

Полицията използвала гумени куршуми и водни оръдия, за да разпръсне тълпата. Местни медии съобщават, че десетки хора са ранени, включително протестиращи, политици и полицейски служители.

Лидерът на парагвайската опозиционна либерална партия съобщи, че млад мъж е убит по време на протестите. Полицията все още не потвърдила тази информация.

Журналист от Асунсион заяви пред Би Би Си, че сградата на парламента е била обхваната от пламъците за повече от един или два часа. Той разказва, че по улиците имало много сблъсъци между протестиращи и полиция. Журналистът допълва, че това е най-голямото насилие от този тип, откакто Парагвай станала демократична държава през 1992 г.

В съобщение в Туитър президентът Картес призова за спокойствие.

"Демокрацията не се постига или защитава с насилие и вие можете да сте сигурни, че това правителство ще продължи да полага най-добрите си усилия за поддържане на реда в републиката", написа той на испански.

От офиса на главния прокурор съобщиха, че той следи събитията от близо и разследва насилието.