Безредиците във Великобритания ескалираха в неделя, с нови сблъсъци между полицията и протестиращи в различни региони на страната. В Мидълзбро и други градове, крайно десни групи се сблъскаха с азиатската общност, защитаваща домовете си. Бяха запалени автомобили и кофи за боклук, изпочупени са много прозорци. В резултат на насилието в Мидълзбро бяха арестувани 43 души, а в цялата страна - над 140, съобщава Sky News.

Очаква се да се проведе спешно заседание на комитета за извънредни ситуации КОБРА, на което ще присъстват съответните министри и полицейски служители, за да обсъдят мерките за предотвратяване на бъдещо насилие. Премиерът Сир Кийр Стармър осъди безредиците, като заяви, че участниците ще съжаляват за своите действия. Министерството на вътрешните работи обяви, че джамиите ще получат допълнителна защита чрез нови "спешни мерки за сигурност", както и че ще се осигури бързо правосъдие и ще бъдат освободени места в арестите.

В Родъръм и Тамуърт протестиращите нападнаха хотели, в които са настанени лица, търсещи убежище, като хвърляха камъни и дървени предмети по полицията. В Родъръм десет полицаи бяха ранени, а един е в безсъзнание. В Тамуърт, протестиращите хвърляха коктейли Молотов и фойерверки, ранявайки един полицай.

Протести имаше и в други градове, предимно в Северна Англия, както и в Уелс, където е и роден нападателят на децата, 17-годишният Аксел Рудакубана. Той страда от психично разстройство от аутистичния спектър. Родителите му са от Руанда, но той е роден в Кардиф, столицата на Уелс.

Напрежението в страната есклаира след убийството на три млади момичета на танцова забава в Саутпорт.

Най-малко 90 задържани след нощ на безредици във Великобритания

Най-малко 90 задържани след нощ на безредици във Великобритания

Напрежението в страната есклаира след убийството на три млади момичета на танцова забава в Саутпорт