Балтийската държава Естония, едва 1,3 милиона души привлече вниманието на световните лидери, академици и рискови инвеститори благодарение на високотехнологичното си дигитално общество, пише в своя статия СиЕнБиСи.

Цифрите говорят сами за себе си: данъците се попълват онлайн за по-малко от 5 минути, 99% от публичните услуги на Естония са достъпни в интернет 24 часа в денонощието и почти една трета от гражданите гласуват чрез интернет.

"Имаме поколение, което е израснало, знаейки, че комуникира дигитално с училище, защото имаме система за електронно училище, за лекари заради електронното здравеопазване. Може да се каже, че естонското правителство предлага това, което обикновено само частният сектор може да предложи на хората", коментира президентът на Естония Керсти Калюлайд. 

Тъй като правителствата по света се борят с предизвикателствата от технологиите, включително събирането на данни, изкуствения интелект и кибернетичните заплахи, Естония може да предложи план за изграждане на дигитално общество.

Когато Естония получи независимост от СССР през 1991 г., страната предприе поредица от бързи реформи за модернизиране на икономиката.

От самото начало е необходим цифров подход.

"Естония е сравнително бедна страна. Нашият публичен сектор, нашето правителство и нашите държавни служители искаха да предложат на хората качествени услуги. Ние го направихме веднага цифрово, защото беше просто по-евтино, лесно", допълва президентът.

Една ключова инициатива започна в образованието, тъй като Естония се ангажира да постави компютри във всяка класна стая и до 2000 г. всяко училище в страната беше онлайн. Правителството предлага безплатно компютърно обучение на 10% от пълнолетното население. Усилията помогнаха да се повиши процентът на естонците, които използват интернет от 29% през 2000 г. до 91% през 2016 г.

През 2002 г. Естония пусна високотехнологична национална система за идентификация. Физическите лични карти са свързани с цифрови подписи, които естонците използват, за да плащат данъци, да гласуват, да извършват онлайн банкиране и да имат достъп до здравеопазване.

Естонците осъзнаха, че са прегърнали интернет и технологиите, бизнесът и всичко ще се премести в интернет", коментира Тобиас Кох, мениджър бизнес ангажимент в шоурума на е-Естония в Талин.

Друга ключова характеристика на дигиталното общество на Естония е електронно гражданство/пребиваване, първа по рода си инициатива, която позволява на хората да започнат бизнес в страната, без да живеят там. Програмата служи като стартова площадка за компании, които търсят бизнес в Европейския съюз (ЕС) и се възползват от единния пазар на ЕС.

Повече от 50 000 души от цял ​​свят са кандидатствали за електронно пребиваване, откакто стартира през 2014 г.

Еврокомисия следи как се дава гражданство срещу инвестиции

Еврокомисия следи как се дава гражданство срещу инвестиции

Държавите от ЕС не обменят информация за исканията за гражданство и за пребиваване

"Хората, които имат глобален бизнес, имат глобален начин на живот, искат да бъдат обслужвани, а ние искаме да бъдем най-добрите в тази област", обяснява  Таави Котка, първият главен информационен служител в Естония, който помага за създаването на програмата.

Сега Естония се опира на успеха си с електронното пребиваване, за да въведе виза за дигитални номади, служители, които работят дистанционно по света. Визата е пример за публично-частно партньорство, което работи между естонското правителство и "Джобатикал", международна фирма за наемане на персонал.

"Това, което правим с дигиталната номадска виза, наистина отразява нашата цялостна имиграционна политика. Искаме да привлечем талантливите хора, предприемачите, които са от полза за нашето общество за нашата икономика", допълва Килу Ванци, съветник по законната миграция в Министерството на вътрешните работи на Естония.

Кароли Хиндрикс, главен изпълнителен директор на "Джобатикал" обяснява, че други страни трябва да следват естонския пример, тъй като те са изправени пред застаряващото население и липсата на квалифицирани работници. "Страните, които се затварят и не мислят за това, аз съм много любопитна да видя къде ще бъдат след 10, 15 години".

Усилията, свързани с електронното пребиваване и визата за дигитален номад, заедно с благоприятните за бизнеса данъчни ставки, помогнаха да се насърчи културата за стратъпи в малката балтийска държава. Skype, услугата за видео разговори, закупена от Microsoft, беше пуснат в Естония през 2003 година.

Днес правителството се гордее, че в страната има частни технологични компании на стойност над 1 милиард долара на глава от населението, отколкото всяка друга малка страна в света. В страната са фирмата за разплащания TransferWise и конкурентът на Uber, Taxify.

Други компании, които се фокусират върху блокчейн до биологична храна, сега се борят за следващия естонски успех.

"Средата, която те създадоха, е много приятелска. Надявам се да я запазят по този начин", коментира Грегори Лу, съосновател на Natufia Labs, стартираща компания, която създава машина за отглеждане на органична продукция на закрито.

Естония не се е превърнала в днешното дигитално общество без пречки. През 2007 г. страната претърпява голяма кибернетична атака, която разбива по-голямата част от цифровата й инфраструктура.

С началото на тази кибератака, в Естония се установява Центъра за върхови постижения на НАТО в областта на кибернетичната отбрана, който провежда мащабни учения за кибернетична отбрана. Правителството също така създава посолство за данни в Люксембург, където съхранява копия на всичките си данни.

Въпреки това, официалните лица са принудени да отговорят на повече от 10 000 кибер инцидента в Естония през 2017 г. Най-важният банков регулатор наскоро предупреди, че онлайн базите данни и програмите като електронното пребиваване са направили Естония уязвима за пране на пари и санкции.

Правителствените служители признават, че да си цифрово общество означава да бъдеш подготвен за кибернетични заплахи. Калюлайд каза, че "киберхигиената" е от съществено значение за всеки гражданин.

Шефът на Danske Bank напуска за пране на 200 млрд. евро през Естония

Шефът на Danske Bank напуска за пране на 200 млрд. евро през Естония

Борген е наясно, че банката не е изпълнил задълженията си, за което съжалява