Естония осъди морски учен, който също така е работил в съоръжение на НАТО, за шпионаж в полза на Китай, съобщиха официални лица и медии в първия казус във връзка с шпионаж в страната, който не е свързан с Русия.

Тармо Кутс е бил осъден на три години затвор от съд в Талин по-рано този месец по време на заседание, проведено при затворени врати.

Съдът е конфискувал и 17 000 евро от 57-годишния Кутс, водещ експерт по океанография, работил в Талинския технически университет.

От 2006 г. той е бил член на научния комитет на Подводния изследователски център на НАТО в Италия, който извършва проучвания в помощ на военните кораби и подводници на алианса.

Кутс е работил и за министерството на отбраната на Естония.

Говорителка на съда е отказала коментар.

Но според решението, публикувано от държавния вестник Riigiteataja, Кутс е признат за виновен в шпионаж и "членство в противоконституционни организации, създадени за извършване на действия срещу Естонската република".

Александър Тоотс, заместник-директор на службата за вътрешна сигурност на Естония, е уточнил пред "Дейли Бийст" и естонския новинарски портал Delfi, че Кутс е бил вербуван от китайското разузнаване, работещо под прикритието на мозъчен тръст през 2018 г., но не е разкрил никакви държавни или натовски тайни до времето на ареста му миналия септември.

"Той беше мотивиран от традиционните човешки слабости, като пари и нужда от признание", отбеляза Тоотс.

Друг човек е бил задържан с Kутс, но все още не е осъден.

Русия изгони дипломат на Естония, отговори на подобен ход на Талин

Русия изгони дипломат на Естония, отговори на подобен ход на Талин

По-рано Естония обяви руски дипломат за персона нон грата

В своя годишен доклад, публикуван миналия месец, службата за външно разузнаване на Естония нарече Китай нарастваща заплаха, като предупреди за дейността му чрез мозъчни тръстове и посочи океанографията като една от областите, в които Пекин иска да стане световен лидер.

Шефът на службата Мик Маран изтъкна в доклада, че "дейностите на Китай повдигат нови проблеми пред сигурността всяка година".

Страна членка на ЕС и НАТО с 1,3 млн. души население в Прибалтика, Естония традиционно е по-заета със съседката си Русия.