Русия изгони служител на посолството на Естония в Москва в отговор на обявяването за персона нон грата на руски дипломат в Талин. Това съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Наскоро Естония абсолютно безпочвено обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в Талин, той се занимаваше с въпросите на културата и образованието", увери говорителката.

Естония предупреди: Русия залага на COVID-19 за отслабването на Запада

Естония предупреди: Русия залага на COVID-19 за отслабването на Запада

"Русия е готова да налее масло в огъня"

"Руският отговор не закъсня. Беше извикан посланика на Естония в Москва, беше му изразен решителен протест и обявено експулсирането на един от дипломатите на естонското дипломатическо представителство", уточни още Захарова. 

По думите ѝ Москва последователно провеждала политика на развитие на добросъседски отношения с пограничните страни, включително с Естония.

"Разбираме обаче, че за това се изисква реципрочно желание на партньорите за подобряване отношенията", коментира Захарова и добави: "За съжаление естонската страна за пореден път демонстрира нежеланието си да преодолее своята провокирана враждебност."

Естония иска от ЕС санкции срещу Русия

Естония иска от ЕС санкции срещу Русия

Прибалтийските държави са сред шумните защитници на такива мерки