Новият естонски премиер Кая Калас призова Европейския съюз за санкции срещу Русия, защото "те работят". Лидерите на ЕС планират да се съберат през март на среща на върха, където ще обсъдят и отношенията с Русия. Преди тази среща Калас заяви, че лидерите на ЕС трябва да ускорят дебата за по-нататъшните целенасочени санкции като отговор на неотдавнашните репресии на Москва срещу правителствените опоненти.

"Не искаме да санкционираме Русия като държава, искаме да санкционираме хората, които са отговорни за тези дела и от наша гледна точка санкциите все още работят", каза Калас пред POLITICO. "Това е неприятност за длъжностните лица в Русия и ги кара да мислят по друг начин."

Санкциите са ключова част от отговора на Брюксел на нарушения на човешките права, според които правителството на руския президент Владимир Путин е извършило през последните години. В отговор на анексията на Русия през украинския регион Крим през 2014 г. ЕС наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на 177 лица и 48 юридически лица. През октомври Брюксел санкционира шестима служители и правителствена лаборатория, след като прецени, че руските служители стоят зад почти фаталното отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Естония се огражда от Русия с бодлива тел

Естония се огражда от Русия с бодлива тел

Общата стойност на проекта възлиза на 71 млн. евро

 Естонският лидер Калас заяви, че трябва да бъдат наложени повече санкции, докато на съществуващите трябва да се даде време, за да имат ефект. Тя предупреди колегите си от лидерите на ЕС да не бързат да преценяват ефективността на подобни действия. "Когато налагаме санкции, някои питат след шест месеца: "Проработили ли са? Ако не са, премахнете ги, защото не работят. Но всъщност това е по-дълъг процес", каза тя.

Лидерите на трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва - отдавна са сред най-шумните защитници на осъждането на висши фигури в Русия (а също и в Беларус) за нарушения на човешките права, които според тях са широко разпространени.

Естонският лидер Калас заяви, че е ясно, че посещението на Борел не е преминало добре. "Това не беше успех, меко казано", каза тя. Тя обаче добави, че пътуването на Борел е послужило за илюстриране на едно нещо: надеждите за напредък чрез по-нататъшни преговори с Русия са напразни. "След посещението не може да бъде по-ясно, че Русия не иска никакъв диалог", каза тя.

Естония поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за Беларус

Естония поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН за Беларус

Тръмп заяви, че Вашингтон следи събитията в Беларус "много отблизо"