Естония поиска от Съединените щати да изпратят изтребители в балтийските държави, за да защитят въздушното им пространство, съобщава "Ройтерс".

Искането идва на фона на опасенията, че Русия може да нападне Украйна и това да доведе до конфронтация с Балтийския регион.

Има вероятност, ако Украйна падне, балтийските държави да са следващите, предупреди естонският министър на отбраната Кале Лаанет след среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в литовската столица Вилнюс.

Трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, някога бяха в зависимост от Москва, но сега са част от НАТО и Европейския съюз. Те не разполагат със собствени изтребители.

Русия успешно тества ракети, докато Западът я плаши със санкции

Русия успешно тества ракети, докато Западът я плаши със санкции

Путин проследи ученията заедно с беларуския президент

Съюзниците на НАТО поддържаха няколко самолета в региона на ротационна мисия за Air policing от 2004 г. Лаанет обаче поясни, че те патрулират във въздушното пространство, но нямат право да атакуват или да отбраняват.

Той подчерта, че трябва да се говори за противовъздушна отбрана и трите страни да запълнят липсата си на способности.

От своя страна Остин обеща, че Вашингтон ще подкрепи своите балтийски съюзници. Той обаче отказа да уточни дали ще бъдат разположени допълнителни войски в региона.

Байдън убеден, че Путин е взел решение за Украйна

Байдън убеден, че Путин е взел решение за Украйна

По думите му, руските въоръжени сили възнамеряват да атакуват Украйна в близките дни