Президентът Джо Байдън е убеден, че руският президент Владимир Путин е взел решение да нахлуе в Украйна. САЩ смятат, че руските сили възнамеряват да атакуват Украйна "през ​​идната седмица" или по-рано и че атаката ще бъде насочена към украинската столица Киев.

Днес разговарях с трансатлантическите съюзници и партньори, за да обсъдим военното натрупване на Русия в и около Украйна. Обединихме се около подкрепата си за Украйна, за продължаване на дипломатическите усилия и потвърдихме готовността си да наложим огромни санкции на Русия, ако тя избере по-нататъшен конфликт.

Това заяви американският президент Джо Байдън по време на речта си в Белия дом в петък за ситуацията около Украйна.

Байдън твърди, че в Донбас се опитват да провокират Киев, а руските въоръжени сили възнамеряват да атакуват Украйна в близките дни. САЩ не планират изпращането на войски в Украйна, но ще защитават територията на НАТО със съюзници.

САЩ обвиняват Русия за кибертаките срещу украински институции

САЩ обвиняват Русия за кибертаките срещу украински институции

Кибератака удари уебсайтовете на украинските държавни сайтове и големи банки във вторник

Западът е готов да въведе нови санкции срещу Русия, но вратата за дипломация е отворена. По думите му, евентуална руска военна акция срещу Украйна би означавала, че Москва е изоставила дипломацията.

Припомняме, че Белият дом в петък обвини Русия, че е отговорна за скорошните кибератаки, насочени към министерството на отбраната на Украйна и големи банки.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че  Русия и САЩ са постигнали малък напредък по основните въпроси, свързани с гаранциите за сигурност. Според него обаче не може да се постигне сериозно съгласие по приложените въпроси, ако страните не са решили концептуалната и политическата основа на взаимодействието.

Захарова е доволна, Западът вече иска да говори, а Русия ще настоява

Захарова е доволна, Западът вече иска да говори, а Русия ще настоява

Към посланика на САЩ в ООН: Като жена към жена, дори при потенциал, желание за нахлуване не възниква автоматично