Естония ще изпълнява ангажимента си за разполагане на войски на НАТО и очаква от администрацията на Доналд Тръмп да остане вярна на идеята за зашита на демократичните ценности в сегашните неспокойни времена. Това заяви президентът на Естония Керсти Калюлайд в интервю за Би Би Си.

Балтийската страна очаква също държавите от НАТО да увеличат разходите си за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт.

По думите на Калюлайд, стабилността в Естония създава предпоставки за сигурността на всички страни от алианса.

"В продължение на 20 години ние помагахме за укрепването на сигурността в други региони по света - в Афганистан, в Ирак, днес в Ливан заедно с нашите финландски партньори, в рамките на мисии на ООН в целия свят. Ние давахме своя принос в системата за сигурност, основан на общи ценности. И смятаме за абсолютно ясно, че при възникването на проблем със сигурността в нашия регион партньорите и съюзниците ни ще действат така, както сме действали ние." - подчерта Керсти Калюлайд.

Във връзка с евентуалните промени в американската външна политика след избирането на Доналд Тръмп за президент тя заяви, той трябва да изясни позицията си по балтийския регион и конкретно по разполагането на сили на НАТО в балтийския регион Докато това не стане взетите решения на алианса трябва да се изпълняват, добави Калюлайд..

"Ще видим какво точно ще бъде позицията на президента Тръмп по трансатлантическото партньорство. Дотогава решенията на НАТО трябва да се изпълняват и ние правим това. Готови сме да приемем в Естония нашите съюзници и ние изразходваме за това над 2% от брутния си вътрешен продукт." - посочи Калюлайд.

"Изпълняваме ангажиментите си по защита на източните граници на НАТО", обобщи тя.