От 8 август Естония въвежда пълен митнически контрол на източната си граница с Русия. Това реши правителството на балтийската държава от ЕС и НАТО в Талин.

Съгласно решението контролът на пътните и железопътните гранични пунктове в Нарва, Койдула и Лухамаа ще бъде въведен постепенно и ще замени досегашните проверки на пътниците и превозните средства, които се основават на преценка на риска.

Според министър-председателя Кристен Михал това има за цел да предотврати транзита и превоза на стоки, подлежащи на санкции на ЕС, през Естония и да укрепи сигурността на страната, пише DPA.

"За съжаление опитите за заобикаляне на санкциите и продължаване на транспортирането на забранени стоки през нашите граници продължават, точно както продължава и бруталната война, която Русия започна срещу Украйна и нейния народ", заяви Михал.

Правителството смята, че като въведе цялостен контрол върху стоките, ще затрудни заобикалянето на санкциите и снабдяването на военната машина на Русия.Естония засилва митническия контрол по границата си с Русия.