Естонският премиер Кая Калас отхвърли издадената от Русия заповед за нейния арест, като заяви, че това е просто опит да бъде сплашена.

Някога управлявана от Москва, но сега член както на Европейския съюз, така и на НАТО, Естония подкрепяше Киев, а Калас беше един от най-големите критици на Кремъл след руското нахлуване в Украйна.

Руската полиция обяви нея и няколко други балтийски политици в списък за издирване на 13 февруари. Те са обвинени в унищожаване на паметници от съветската епоха.

"Целта е да ме сплаши и да ме накара да се въздържа от решенията, които иначе бих взела", каза Калас пред Reuters в интервю в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Няма нищо изненадващо и ние не се страхуваме, изтъкна естонският премиер.

Балтийските политици рискуват да бъдат арестувани само ако пресекат руската граница, в противен случай обявяването им за издирване няма реални последствия.

Високата репутация на Калас в настояването на ЕС да направи повече в подкрепа на Украйна доведе до спекулации в Брюксел, че тя може да заеме висок пост след следващите парламентарни избори за ЕС през юни, вероятно като външен министър.

Според Калас спекулациите също допринасят за агресията на Русия срещу нея.

Русия обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри

Русия обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри

Те са обвинени в разрушаване на паметници на съветските войници