Около 30 души са се обърнали с искане за помощ от здравните власти след напрежение за центъра на столицата на Киргизия, Бишкек. 15 души са били откарани с Бърза помощ, на останалите е била оказана здравна помощ на място.

Събирането на около 1000 души около хотел в центъра на Бишкек е било разпръснато и с водни оръдия, съобщава ТАСС. Здравните власти съобщават, че лично министърът Алимкадир Бейшеналиев е посетил в болницата пакистански гражданин, който е сред пострадалите.

Органите за сигурност са прекратили струпването на хора около хотел в центъра на града тази нощ, където живеят предимно чужди граждани. На 13 май е бил терен за конфликт на етническа основа. За този инцидент се съобщава, че конфликт между чужди граждани и довел до сблъсъци с киргизи, при които са задържани около 10 души. В същото време е образувано наказателно дело за побой над местни жители, били са задържани трима чужденци. Тяхната националност не се съобщава.

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Киргизстан заяви, че "наблюдава текущата ситуация в Руската федерация и нейното въздействие върху правния статут" на киргизките граждани

Министерството на външните работи на Киргизстан преди няколко дни посъветва своите граждани временно да избягват да пътуват до Русия, след като Таджикистан предприе подобно действие миналия уикенд.

След като Русия арестува няколко мъже, включително двама мъже от Таджикистан и Киргизстан, за които Москва твърди че са са били замесени в терористичната атака срещу концертната зала "Крокус сити хол" на 22 март.

Оттогава руски независими медии съобщават за случаи, свързани с малтретиране на граждани от Централна Азия, живеещи в Русия, но и за етническо напрежение в двете бивш съветски републики.

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Те биват привличани чрез оферти в социални мрежи, приложения за съобщения и уебсайтове за запознанства.