Властите в Харковска област обявиха частична евакуация на цивилното население в Купянск - град, освободен от украинската армия миналата есен. Фронтовата линия отново се приближава към града и властите се опасяват, че руснаците може да се опитат да го превземат отново.

Очаква се първо да бъдат евакуирани семействата с деца и хората с увреждания.

По данни на Харковската областна военна администрация в момента в града и покрайнините му живеят 812 деца и 724 души с увреждания, 140 от които са обездвижени. За останалата част от населението на този етап не е необходима евакуация.

Властите обещават, че на евакуираните лица ще бъде предоставена хуманитарна и медицинска помощ, както и подслон и храна на мястото на пристигане.

Властите в Харковска област смятат, че евакуацията от Купянск е необходима на фона на ситуацията в съседния регион и непрекъснатия обстрел на града. Боеве се водят и край Кремена, на около 80 км южно от Купянск. Американският Институт за военни изследвания (ISW) съобщи тази седмица, че руските сили се опитват да атакуват на малки групи североизточните квартали на Купянск.

Преди войната в Купянск са живели около 25 000 души, той се намира в Североизточна Украйна и е важен железопътен възел. В този смисъл е и стратегически важен център, затова е и окупиран от руснаците още в началото на войната.През септември миналата година градът бе върнат под украински контрол при бързата контраофанзива на ВСУ.

В момента градът е подложен на периодичен обстрел от руски позиции.

Най-тежката фронтова линия в момента - Бахмут - е на около 130 км от Купянск.

В петък наемническата групировка "Вагнер" заяви, че на практика е обкръжила града, което обаче беше отречено от украинската армия, като дори генерал-полковник Олександър Сирски, командир на Източната група сили, беше в Бахмут. Или поне Сухопътните войски на Украйна съобщиха това със пост в социалните мрежи и публикуваха и снимки.

През февруари Украйна заяви, че се подготвя за нова руска офанзива, за която руската армия явно се подготвя, като премества хиляди свои войници на източния фронт.

ISW: Атаката в Брянск - знак за вътрешни проблеми в Русия

ISW: Атаката в Брянск - знак за вътрешни проблеми в Русия

Продължават усилията за попълване на армията и използване страховете на противниците