Мадагаскарски войници влязоха в кратка схватка със стотици цивилни в близост до базата, където група военни се укрива от три дни след опит за преврат, предаде АП. По-рано през деня министърът на отбраната заповяда на цивилните да напуснат района.

Ген. Люсиен Ракотоаримаси заяви, че евакуацията не е част от подготовка за атака, но войници и превозни средства се струпват около базата, която е в близост до летището в столицата на страната.

Ракотоаримаси заяви, че преговорите с превратаджиите са в ход. Групата офицери се опита да свали от власт президента Андри Раджолина, който сам взе властта с помощта на военните.

Стотици мадагаскарци пренебрегнаха заповедта за евакуация и протестираха в района, подкрепяйки Марк Раваломанана, легитимният президент на страната, свален от Раджолин през миналата година. Войниците разпръснаха със сълзотворен газ гражданите, а самата база изглеждаше спокойна.

Сред военните в базата е полковник Чарлз Андрианасоавина, който през 2009г. застана зад сегашния президент по време на тогавашния преврат след месеци насилие и политическа несигурност. От тогава Мадагаскар е изолиран от международната общественост, което предизвика недоволството на част от офицерите. Раджолина отказва международна политическа помощ, настоявайки, че ще проведе нови президентски избори през следващата година.

Планът на Раджолина включваше и референдума за нова конституция, по време на който избухна военния преврат. При 12% преброени бюлетини, „за" са около 70% от гласовете. Новата конституция е близка до настоящата, но гарантира участието на 36-годишния Раджолина на следващите избори, които ще бъдат проведени когато той реши.

От обявяването на независимостта на африканския остров през 1960г, военните нееднократно са вземали властта. Според шефа на генералния щаб на Мадагаскар, „единствено диалогът може да разреши създадената ситуация. Преговорите вървят добре, ще се опитаме да разрешим проблема възможно най-скоро".