Група европейски НПО-та са завели дело срещу американския аграрен гигант „Монсанто” и институцията в ЕС, която е оторизирана да следи за безопасността на храните, като мотивът е, че са изопачавали научни данни за канцерогенния ефект на спорния пестицид (хербицид, препарат)  глифозат, преди ключовото гласуване в ЕС за подновяване на разрешението на препарата за още 10 години, съобщава „Франс прес”.  

Жалбата е подадена във Виена от австрийската природозащитна група "Global 2000", която оглавява движението срещу „Монсанто” и Европейската агенция по безопасност на храните.  

„Има подозрения, че институциите на ЕС и индустрията са се опитали въз основа на неверен анализ на данни да запазят глифозата на европейския пазар, въпреки неговия възможен канцерогенен ефект върху хората”, посочва адвокатът на „Global 2000”.

Жалбата идва дни преди представители на 28-те страни членки на ЕС да гласуват на 7 и 8 март дали да се позволи продължаването на използването на глифозата.

За първи път използван през 1970-те години като основна съставка в пестицида на „Монсанто” – „Раундъп”, понастоящем той е един от най-популярните препарати в земеделието по света.

Но в по-ново време неговото използване предизвика спорове, по-специално след като Международната агенция за изследвания върху рака на ООН обяви през миналия март, че „Раундъп” и подобни продукти вероятно са канцерогенни.

Въпреки това Европейската агенция за безопасност на храните, която съветва Европейската комисия, установи през ноември 2015 г., че било малко вероятно глифозатът да причини рак.

Това предизвика 96 видни учени, включително от Международната агенция за изследвания върху рака, да изпратят писмо до ЕК, предупреждавайки, че докладът на Европейската агенция за безопасност на храните не бил достоверен, тъй като не бил подкрепен от доказателства.

Въпреки критиките, Европейската комисия през миналата седмица разкри, че ще подкрепи удължаване на лиценза за глифозата, който трябва да изтече през юни, въз основа на препоръката на Европейската агенция за безопасност на храните.

Global 2000 и други европейски НПО-та призоваха членовете на ЕС да гласуват срещу удължаването на разрешението на глифозата.

Те обвиняват Европейската агенция за безопасност на храните, че основава проучването си изцяло върху изследване, извършено от Германската агенция за безопасност на храните, която от своя страна получавала данните си директно от „Монсанто”. В резултат от „Global 2000” също така съдят и германската агенция.