Евродепутати призоваха двамата най-висши представители на Европейския съюз да обяснят разрастващия се дипломатически скандал, при който председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен остана без стол по време на разговори с президента на Турция, информира "Франс прес".

Фурорът - наречен "дивангейт" в интернет - предизвика множество обвинения за отношението на Анкара към жените и ЕС, сексизма в Брюксел и вътрешнополитически спорове между институциите на Общността.

Турция обвинява ЕС за "ДиванГейт" скандала

Турция обвинява ЕС за "ДиванГейт" скандала

По време на срещата Фон дер Лайен бе оставена без стол

Всичко се съсредоточи върху неловък момент в началото на разговорите между Фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник.

Докато двамата мъже лидери заеха единствените два стола, Фон дер Лайен остана да стои права, преди да бъде отпратена на близкия диван.

"Отношенията между ЕС и Турция са от решаващо значение. Но единството на ЕС и зачитането на правата на човека, включително правата на жените, също са от ключово значение", написа в "Туитър" испанската евродепутатка Ираче Гарсия Перес, ръководител на групата на социалистите и демократите в Европарламента.

Тя заяви, че е поискала разговор с Фон дер Лайен и Мишел "за изясняване на случилото се и как да се зачитат институциите на ЕС".

Този призив беше повторен от лидера на фракцията на Европейската народна партия Манфред Вебер, който заяви пред "Политико", че пътуването до Анкара се е превърнало в "символ на разединение" между висшите представители на ЕС.

Срещата с Ердоган дойде в деликатен момент, когато ЕС и Турция се опитват да възстановят отношенията, разтърсени от подновеното напрежение миналата година.

Фон дер Лайен, първата жена ръководител на Европейската комисия, подчерта загрижеността на Брюксел относно правата на жените, след като Ердоган се оттегли от Истанбулската конвенция за предотвратяване на насилието над жени и деца.

Нейният говорител разкритикува дипломатическия гаф, но заяви, че е настоявала да се заеме с трънливия въпрос за отношенията с Анкара, вместо да излезе от срещата.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу отклони вината от Анкара и заяви, че разположението на местата за сядане е направено "в съответствие с предложението на ЕС. Точка".

Мишел беше разкритикуван остро в Брюксел за това, че изглежда не е подкрепил колегата си и с готовност е приел единственото свободно място.

В публикация във Facebook той настоя, че "нищо не е по-далеч от реалността или най-дълбоките ми чувства" и каза, че "непростимата" сцена се свеждала до гаф на турския протокол.

Скандалът предизвика оплаквания от цяла Европа по отношение на това, което се разглежда като само последният пример за оплескани външнополитически усилия на ЕС.

"Това са кадри, които нараняват. Не искам наивна Европа", изтъкна френският министър по европейските работи Клеман Бон, като допълни: "Имаме работа със събеседници, които знаят стойността на символите. Трябва да бъдем много по-твърди."