Евродепутатите се обявиха за забрана на месото от клонирани животни. По време на пленарното заседание на ЕП в Страсбург те подкрепиха поправките, които парламентарната Комисия по околна среда прие в законодателното предложение за новите храни.

В текста, приет от депутатите и изготвен от докладчика Катрика Лиотар от Холандия, се настоява за налагане на мораториум на храните, при чиито производство са използвани нанотехнологии, докато не бъдат преценени и изключени всички рискове за човешкото здраве.

Законодателството за новите храни ще определи правила за новите видове храни, които трябва да бъдат разрешени в ЕС, преди да бъдат пускани на пазара.

Като "нови храни" се определят храни, които не са били консумирани в "значителна степен" в рамките на ЕС преди май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент за новите храни.

Решението на ЕП трябва да бъде прието и от страна на Съвета, като в противен случай двете институции ще трябва да търсят постигането на компромис по време на помирителната процедура.

Голяма част от депутатите в ЕП подкрепят ограниченията за произвеждане на храни от клонирани животни. Клонираните животни страдат много по-често от различни болести, деформации и преждевременна смърт.

Евродепутатите от години призовават за ясна регулация по въпроса, коментира холандският депутат.