Рована Плумб от Румъния и Ласло Трочани от Унгария, които са предложени от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да бъдат еврокомисари съответно за транспорта и за политиката на съседство и разширяването на ЕС, не получиха необходимата подкрепа на правната комисия на Европейския парламент.

Това потвърдиха евродепутати след днешното закрито заседание на комисията, след като двамата не са успели да я убедят, че финансовите им дела не представляват потенциален конфликт на интереси, пише "Политико". 

Комисията е гласувала да не допусне Рована Плумб да премине към изслушване от евродепутатите, след като разпита румънката тази сутрин относно финансовите ѝ дела.

Членовете на комисията също така блокираха номинацията на Ласло Трочани за еврокомисар за политиката на съседство и разширяването на ЕС след подобно заседание.

Петнадесет членове на комисията са гласували за отхвърляне на кандидатурата на Плумб, докато шестима са гласували в нейна подкрепа. Двама са се въздържали. Плумб, която е евродепутат от групата на социалистите и демократите, беше поканена от комисията да даде отчет за два кредита на стойност близо 1 млн. евро, които тя не е декларирала във финансовата си декларация, проверявана от евродепутатите.

Комисията гласува против Трочани, като 11 са гласували против него, докато деветима в негова подкрепа. Двама евродепутати са се въздържали.

Сергей Лагодински, заместник-председател на комисията, каза пред "Политико": "Двамата (номинирани) бяха отхвърлени, докато 24-ма бяха изчистени."

Лагодински уточни, че следващата стъпка ще бъде изпращането на писмо до избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, "подчертаващо нашата позиция и решаването какво ще се случи по-нататък".

"Процесът засега е спрян, докато председателят на комисията не реагира", добави той.

Одобрението на комисията по правни въпроси е съществено условие за провеждане на изслушвания от Европейския парламент. Без нейната зелена светлина, правилата на Европейския съюз гласят, че процедурата за потвърждаване на кандидата за еврокомисар е спряна. Следващата стъпка е председателят на Европарламента да попита Фон дер Лайен как иска да се продължи.

Говорител на Европарламента заяви, че отхвърлянето на кандидат в комисията по правни въпроси е безпрецедентно и "трябва да видим какво ще се случи".

"Ясно е, че изслушването не може да се проведе", добави говорителят.