На днешната сесия на Европейския парламент в Страсбург евродепутатите ще обсъждат решението на Европейската комисия по Пакета "Мобилност".

Пакетът "Макрон" ще бъде първата тема за дебати в ЕП.

Франция и Германия не отстъпват за пакета "Мобилност", притеснен Петър Курумбашев

Франция и Германия не отстъпват за пакета "Мобилност", притеснен Петър Курумбашев

На сесията на ЕП няма да има дебат по темата според евродепутата

Промените станаха повод за национален протест на превозвачите у нас, който се състоя на 17 май, по време на Срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани в София.

Според превозвачите промените в законодателството ще доведат до масови фалити на фирми. Според тях целта е да се елиминират от пазара българските, полските, унгарските и румънските превозвачи.

Превозвачите протестират в цялата страна
Обновена

Превозвачите протестират в цялата страна

Протестиращи: Ако спрем да возим, за една седмица Европа е загинала

Сесията на ЕП започва в 18 часа българско време.

Припомняме, вчера, 27 май, темата коментира евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който пропътува Европа в ТИР, за да "влезе в обувките" на превозвачите, които скочиха срещу Пакета "Макрон". По думите му протестът на превозвачите е основателен.

Не може да си правите майтап с половин Европа, скочи Андрей Новаков

Не може да си правите майтап с половин Европа, скочи Андрей Новаков

Европа на две скорости отдавна е факт според евродепутата

Според представителя на българските граждани в парламента на ЕС мерките в Пакета "Мобилност" са писани от чиновник, който няма понятие какво е реалната работа на превозвачите. Новаков заяви и че не трябва да има двойни стандарти в ЕС, а Европа отдавна вече била на две скорости.

Припомняме и че евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че се организира протест на превозвачите и в столицата на ЕС Брюксел.

"Най-важният въпрос е нахалството и наглостта на част от лобистите в определени държави, най-вече Франция, които се опитват по един антиевропейски начин да създават евроскептицизъм. Те разглобяват ЕС. Опитват се да откраднат един цял български сектор. Опитват се с непазарни методи да въведат административна пречка, така че българските превозвачи да фалират и да могат да вземат техните работници там като гастарбайтери. Това е безпрецедентно", категорично заяви Джамбазки.

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки: Нахалството на лобистите във Франция разглобяват ЕС