Националният протест на превозвачите започна. Превозвачите протестират на територията на цялата страна.

Недоволството вече причини сериозни проблеми в трафика на София, имайки предвид, че днес в столицата са въведени ред ограничения за провеждането на срещата на върха на лидерите на ЕС във формат ЕС - Западните Балкани.

Европейските лидери в София
Обновена

Европейските лидери в София

Меркел, Макрон и Мей пристигнаха пеша по "Моста на влюбените"

Повече от 80 камиона и 60 автобуса се събраха на булевард "Цариградско шосе", за да изразят недоволството си към Пакета "Макрон".

Превозвачите носят трансперанти с надписи "Има ли място за нашия бизнес в ЕС", "Европа на две скорости = на заден ход на България", "Транспортен пакет 1 и 2=Exit" и други.

Владимир Тунчев от Сдружение "Мотолок" заяви за news.bg, че се обявява против 45-те часови паузи, които се предвиждат в Пакета "Мобилност", защото той лично изпълнява курсове до Европа и обратно. "Колегите не могат да почиват в камионите си и ако стане някаква кражба в камиона, стоката просто няма да се плати", изтъкна той.

На въпрос какво ще се случи, ако се приеме т.нар. Пакет "Мобилност", Тунчев отсече, че най-вероятно много от транспортните фирми ще фалират. "Повечето камиони работят навън, в Европа", подчерта той и допълни, че нашата държава е далеч от Европа и от българското правителство зависи дали Европа ще ни помогне или не.

Тунчев категорично заяви, че няма да се откажат, докато не се променят условията. "Трябва да се променят нещата, защото не можем да висим по границите като животни", отбеляза той и обясни, че седят по 12 часа по всички граници.

Той добави, че от хората от транспортния сектор настояват да бъдат като нормалните хора, тъй като поради тази причина сме в Европейския съюз. "На румънската граница е същото както на другите граници. На нея също стават огромни опашки и ние искаме тези неща да се променят и да работим нормално", призова Тунчев.

В София се очаква протестът да започне от площад "Македония", след което да премине през ул. "Алабин", Съдебната палата, бул. "Витоша". Протестът ще завърши пред парковото пространство пред НДК.

Превозвачите блокират София пред лидерите на ЕС

Превозвачите блокират София пред лидерите на ЕС

Пакетът "Мобилност" е против индустрията

Протести има и Югозападна България, съобщи БГНЕС. В 11 часа превозвачите започнаха мирен протест на ГКПП "Кулата", насочен срещу предвидените в Пакета "Мобилност" мерки.

Над 30 камиона пристигнаха на граничния ни пункт с Гърция от Благоевград и региона, за да изразят недоволството си. На всички тирове се развяваше националния трикольор.

Протестиращите на "Кулата" опънаха между товарните автомобили транспаранти с текст: "Макрон, не убивай транспорта в България", "Макрон, не разделяй Европа", "Европа на две скорости - заден ход за България".

"Ако ние превозвачите от страните от Източна Европа се обединим и спрем да возим, за една седмица Европа е загинала", каза един от протестиращите на границата с южната ни съседка.

Борисов предал превозвачите, скочи БСП

Борисов предал превозвачите, скочи БСП

Георги Свиленски извади документи за позицията на правителство ни, че подкрепяме мобилния пакет

Превозвачите от Варна също излязоха на протест. Те се качиха на шосето на АМ "Хемус".

Тировете са спрели в аварийната лента на магистралата в платното в посока София. Колоната от товарни автомобили е голяма.

С лозунг превозвачите питат: "Има ли място за БГ бизнеса в ЕС?!" На камионите на АМ "Хемус" също са закачени български знамена.

Превозвачи протестират и на границата ни с Румъния, в района на "Дунав мост" при Русе. Протестиращите там също изразиха недоволството си от предвидените мерки в Пакета "Макрон".

Според шофьорите на тежкотоварни камиони, които пътуват на по-дълги курсове в Европа, предвидените мерки ще бъдат сериозен удар по бизнеса и ще доведат до загуби както за фирмите и превозвачите, така и за всички потребители.

Мирният протест на "Дунав мост" при Русе започна малко след 10 часа. Протестиращите са се събрали на международното шосе, преди кръговото кръстовище за влизане в граничния пункт.

Шофьорите направиха обиколка с разпънати по ремаркетата си плакати. Надписите по тях бяха на български и английски и гласяха: "Има ли място за БГ бизнеса в ЕС?", "Не на дискриминацията в ЕС!", "Макрон=Дискриминация", "Макрон, не убивай транспорта в България!".

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки: Нахалството на лобистите във Франция разглобяват ЕС

Най-многоброен като че ли е протестът на превозвачите в Пловдив. 

Около 200 тира са се наредили на пътя Асеновград-Пловдив в знак на протест срещу пакета мерки на ЕС.

Московски: Част от пакета "Мобилност" може да бъде преработена

Московски: Част от пакета "Мобилност" може да бъде преработена

Представили сме предложения пред Меркел и Макрон

В края на протеста на превозвачите транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че има голяма вероятност пакетът "Мобилност" да бъде преработен, а в друга част да бъдат запазени исканията на превозвачите.

По думите му, българските институции са представили предложенията на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон.