Финансовите министри на Европейския съюз поставиха срок на Унгария до 2009 г. да намали бюджетния си дефицит, който тази година надвиши 10%, съобщи АП.

От друга страна обаче министрите подчертаха, че властите в Унгария трябва да предприемат „бързи, решителни и постоянни действия" за справяне с проблема.

Еврокомисарят по въпросите за икономическата и монетарната политика Йоакин Алмуниа подчерта, че в Будапеща трябва да се увеличат усилията за намаляване на дефицита, който трябва да е под 3% за страните в ЕС, защото в противен случай рискуват да загубят средствата, отпускани им по европейските фондове за развитие, които възлизат на 29.36 млрд. евро.

От АП коментират, че тези субсидии са от ключово значение за подобряване на инфраструктурата в Унгария.

"Ако Унгария не се съобрази с препоръките, които днес приехме, има възможност" за подобно прекратяване на субсидирането, обяви Алмуниа пред журналисти в Люксембург.

В същото време обаче представител на така наречената група на икономическите съветници на ЕС предупреди, че „наказването на Унгария със съкращаване на фондовете би било политическо безсърдечие".

„Подобни действия ще се отразят на финансовата стабилност не само на Унгария, но и на региона наоколо," подчерта Авиер Муска, висш представител на френското финансово министерство.

От АП коментират, че в Будапеща работят върху амбициозна програма за намаляване на бюджетния дефицит, който тази година се предвижда да достигне 10.1%, с увеличаване на данъците и премахване на премиалните в държавните предприятия.