"Европа не може да се съхрани като "остров на стабилността" в световния океан на нестабилност". Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Четвъртия глобален форум "Изграждане на многополюсен свят", който се провежда в столицата на Азербайджан Баку. Форумът е организиран от Международния център "Низами Ганджави" и е посветен на проблемите на регионалната и глобална сигурност.

Държавният глава определи като "оправдани и навременни" провежданите в момента операции по границите на ЕС и в Средиземно море. „Не по-малко важно обаче, е да разграничим хората, които бягат от война, от мигрантите, които просто търсят по-добра икономическа перспектива. Европейските лидери днес разбират, че няма противоречие в това да пазиш добре на границите си и да спазваш човешките права и свободи“, отбеляза Росен Плевнелиев.

Според него държавите на Балканите, които са част от миграционните маршрути, формират  първата защитна линия на Европа и се нуждаят от мирно съвместно съжителство между различните религии и малцинства. "Ние, българите, желаем границите в региона да паднат, а не да бъдат премествани", подчерта държавният глава.

Според него ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи през 2016 година – евентуалното напускане на съюза от Великобритания, надигането на националистическа и популистка вълна, продължаването на миграционния натиск. "Европа може да изпадне и в морална криза, която да доведе до отказ от солидарност и да застраши споделените ценности на европейските държави", каза Плевнелиев.

Той изтъкна, че дълбоките противоречия между световните и регионални сили поставят под въпрос принципите на международното право и неприкосновеността на националните граници.

Президентът призна, че институциите са затруднени в овладяването на конфликтите. "Свидетели сме на изключително сложни взаимоотношения и на неспособността на международните и регионални институции да намират устойчиви решения на конфликтите", заяви Плевнелиев. 

Държавният глава подчерта, че Съветът за сигурност на ООН е легитимният орган за справяне с конфликтните ситуации, но е необходимо да се реформира, за да постигне по-голяма  ефективност в работата си.

"Надявам се, че светът не се е отправил към нова студена война, но за съжаление след кризата в Украйна сякаш сме в състояние на студен мир", посочи президентът. Росен Плевнелиев отбеляза също така, че никой не желае война, но международната общност отново е свидетел на конфронтация и методи от епохата на студената война, на пропаганда, кибератаки и замразени конфликти.

Разрешаването на кризите чрез разпределяне на нови сфери на влияние и провеждането на "нова Ялтенска конференция" ще бъде историческа грешка, заяви още президентът и подчерта, че световните и регионални лидери днес следват различни подходи и се стремят към постигането на различни цели.

"Каузата на мъдрите политици е да модернизират своите държави и да образоват народите си", посочи Росен Плевнелиев.

Според него е лесно да се нарушават правилата, да се дестабилизира и стреля и дори да се победи във война, но е много трудно да бъде спечелен мирът. Президентът заяви, че великите сили могат лесно да дестабилизират една или друга държава, но само гражданите могат да изградят и сплотят отново едно общество.  

"Извън нашите граници сме свидетели на хаос, провалени държави и замразени конфликти. Днес наблюдаваме нестабилни региони, несигурни граници и притеснени граждани. Във всеки момент, във всяко място на планетата може да се случи терористична атака. Криминални структури за трафик на хора печелят милиарди като подлагат на риск хиляди човешки животи", отбеляза президентът.

Във форума в Баку участват държавни и правителствени ръководители от над 50 страни. След тях са президентите на Азербайджан, на Албания, на Грузия, на Черна гора, на Република Македония, на Босна и Херцеговина. В откриващата част на 4-тия глобален форум обръщения към участниците направиха и премиерите на Великобритания и Канада.