Европа призова САЩ да не ескалират допълнително напрежението във връзка с ядреното споразумение с Иран, като Великобритания излезе с категорично предупреждение за риска от "случайно" избухване на конфликт в Персийския залив, съобщава "Франс прес".

Държавният секретар на САЩ Майко Помпео посети Брюксел в последния момент, където се срещна с колегите си от Великобритания, Франция и Германия - трите европейски страни, подписали ядреното споразумение през 2015 г., което ограничи ядрените амбиции на Иран в замяна на облекчаване на санкциите - в кулоарите на регулярна среща на външните министри на страните членки на Европейския съюз.

Великобритания предупреди за конфликт между Иран и САЩ

Великобритания предупреди за конфликт между Иран и САЩ

Иран е осъдил гражданин на страната на 10 г. затвор за шпионаж

Миналата седмица Иран обяви, че спира да изпълнява част от ангажиментите си по споразумението, година след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли Вашингтон от договореностите и възобнови и затегна санкциите срещу Ислямската република, поставяйки ядреното споразумение в опасност.

Добавяйки военно измерение към дипломатическото напрежение, Вашингтон изпрати щурмови боен кораб-амфибия и противоракетна батарея "Пейтриът" в Парсийския залив, след като вече разположиха самолетоносач и бомбардировачи Б-52.

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Самолетоносачът на САЩ за сдържане на Иран премина през Суецкия канал

Иран отхвърли информацията за дислоцирането на самолетоносача като стара новина от психологическата война

Посещението на Помпео в Брюксел беше обявено в последния момент и ако се е надявал за демонстриране на трансатлантическо единство срещу Иран, той е бил разочарован, като Великобритания, Франция и Германия публично критикуваха твърдолинейния американски подход.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Берлин "все още смята това ядрено споразумение като основа за Иран да не придобива никакви ядрени оръжия в бъдеще и ние смятаме това като екзистенциално за нашата сигурност".

Маас заяви, че е използвал срещата си на четири очи с Помпео, за да подчертае, че "ние сме загрижени за развитието и напрежението в региона, че не искаме там да има военна ескалация".

Помпео пропуска Москва, за да убеди Европа срещу Иран

Помпео пропуска Москва, за да убеди Европа срещу Иран

Помпео ще е на посещение в Русия от 12 до 14 май

След като пристигна за разговорите, британският външен министър Джереми Хънт призова за "период на спокойствие" и категорично предупреди за опасността Иран да бъде върнат към разработването на ядрени оръжия.

"Много сме притеснени за риска от конфликт, случващ се случайно с ескалация, която е непреднамерена и от двете страни, но завършва с някакъв вид конфликт", изтъкна Хънт.

"Преди всичко трябва да се уверим, че няма да завършим, поставяйки Иран обратно на пътя към повторно ядрено въоръжаване, защото ако Иран стане ядрена сила, неговите съседи вероятно ще искат да станат ядрени сили. Това вече е най-нестабилният регион в света и това ще бъде огромна стъпка в погрешна посока", коментира още британският първи дипломат.

Шефът на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини подчерта необходимостта от диалог като "единствения и най-добрия начин за преодоляване на различията и избягване на ескалация" в региона.

"Продължаваме изцяло да подкрепяме ядреното споразумение с Иран, неговото пълно прилагане", настоя Могерини.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан се присъедини към критиките към САЩ, отбелязвайки, че ходът на Вашингтон за затягане на санкциите срещу Иран "не ни устройва".

Иран към Тръмп: Ще те ударим в муцуната

Иран към Тръмп: Ще те ударим в муцуната

Напрежение в Персийския залив