През февруари европейският политически и външнополитически елит изслуша директно сенатор Джей Ди Ванс относно неговото противопоставяне на военната помощ за Украйна и грубото му предупреждение, че Европа ще трябва да разчита по-малко на Съединените щати, за да защити континента, предава "Ройтерс".

Ако тези коментари на годишната Мюнхенска конференция по сигурността бяха първият сигнал за събуждане, сега алармените звънци бият силно из целия континент, след като републиканецът Доналд Тръмп избра Ванс за свой кандидат за вицепрезидент на изборите в САЩ през ноември.

"Изборът му за вицепрезидент е тревожен за Европа", каза Рикарда Ланг, съпредседател на германската Зелена партия, която е част от правителството на канцлера Олаф Шолц и която участва в панелна дискусия с Ванс в Мюнхен.

Изборът предизвика опасения в Европа, че ако Тръмп се върне в Белия дом, той ще откаже или ще ограничи подкрепата на САЩ за Киев и ще тласне Украйна към мирни преговори за прекратяване на войната, което ще даде на Москва значителна част от Украйна и ще насърчи руския президент Владимир Путин да продължи агресията си.

Орбан чака Тръмп и призова ЕС да възобнови контактите с Русия
Обновена

Орбан чака Тръмп и призова ЕС да възобнови контактите с Русия

Той е изпратил писмо до евролидерите

Това мнение беше подкрепено от писмо до лидерите на ЕС от унгарския премиер Виктор Орбан, който посети Тръмп миналата седмица. Орбан, съюзник на Тръмп, каза, че бившият президент ще бъде "готов незабавно да действа като мирен посредник", ако спечели през ноември.

На конференцията в Мюнхен Ванс каза, че Путин не представлява екзистенциална заплаха за Европа и че американците и европейците не могат да осигурят достатъчно боеприпаси, за да победят Русия в Украйна.

Той предположи, че стратегическите приоритети на Съединените щати са по-скоро в Азия и Близкия изток.

"Има много лоши момчета по целия свят. И аз се интересувам много повече от някои от проблемите в Източна Азия в момента, отколкото в Европа", каза той на конференцията.

Говорейки в подкаст със съюзника на Тръмп Стив Банън през 2022 г., Ванс каза: "Наистина не ме интересува какво се случва в Украйна по един или друг начин".

В Мюнхен той се застъпи за "договорен мир" и каза, че смята, че Русия има стимул да седне на масата.

Тръмп спира военната помощ за Украйна при неин отказ от мирни преговори с Русия?

Тръмп спира военната помощ за Украйна при неин отказ от мирни преговори с Русия?

Планът може да бъде приложен, ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ

Тази позиция е в рязък контраст с мнението на повечето европейски лидери, които твърдят, че Западът трябва да продължи да подкрепя масово Украйна с военна помощ и казват, че не виждат признаци Путин да е готов да участва в сериозни преговори.

Ванс също гласува против американския законопроект за финансиране на Украйна, който в крайна сметка беше приет през април. В публикация на New York Times, обосноваваща вота си, той твърди, че Киев и Вашингтон трябва да се откажат от целта на Украйна да се върне към границите си с Русия от 1991 г.

Нилс Шмид, външнополитическият говорител на Социалдемократическата партия на Шолц - каза, че е наблюдавал Ванс в Мюнхен и заключи, че сенаторът се е виждал като рупор на Тръмп.

"Той заема още по-радикална позиция спрямо Украйна от Тръмп и иска да прекрати военната подкрепа. По отношение на външната политика той е по-изолационист от Тръмп", каза Шмид пред Ройтерс.

Избраният от Тръмп вицепрезидент Ванс определи Великобритания като първата „ислямистка“ ядрена държава

Избраният от Тръмп вицепрезидент Ванс определи Великобритания като първата „ислямистка“ ядрена държава

Вицепремиерът на Обединеното кралство отхвърли подигравката, като една от многото "колоритни" на кандидатът за вицепрезидент