Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в писмо до лидерите на ЕС, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е готов да действа "незабавно" като посредник за мир в конфликта между Русия и Украйна, ако бъде избран през ноември, предава Ройтерс.

Писмото, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и споделено с всички лидери на ЕС, е изготвено след разговори на Орбан с Тръмп, както и с лидерите на Украйна, Русия и Китай.

"Мога със сигурност да заявя, че малко след изборната си победа, Тръмп ще бъде готов да действа като посредник за мир незабавно. Той има подробни и добре обосновани планове за това," пише Орбан.

Унгария хареса избора на Тръмп за кандидат за вицепрезидент

Унгария хареса избора на Тръмп за кандидат за вицепрезидент

Администрацията Тръмп-Ванс "звучи точно"

В писмото на Орбан, написано непосредствено след тази обиколка, се посочва, че Тръмп ще поиска мирни преговори дори и без да чака встъпването в длъжност (ако спечели изборите), докато по въпроса за финансовата подкрепа за Украйна "пропорциите на финансовата тежест между САЩ и ЕС значително ще се променят в неизгодна позиция за ЕС." Това пише британският вестник Financial Times.

Тоест мирният план на Тръмп за Украйна, описан от Орбан, съвпада с идеята за разрешаване на конфликта, предложена преди това от двама съветници на бившия президент на Украйна. Както писа Ройтерс, според този план Белият дом ще предупреди Киев, че Украйна ще продължи да получава военна помощ от САЩ само ако влезе в мирни преговори с Русия.

Затова, пише в писмото си унгарският премиер, ЕС, очаквайки промени в политиката на САЩ, трябва или да приеме необходимостта от незабавни преговори между Русия и Украйна, или да поеме по-голяма отговорност за финансирането на отбраната на Украйна.

В писмото си Орбан призовава ЕС да възобнови преките дипломатически контакти с Русия и да започне преговори на "високо ниво" с Китай за намиране на мирно решение на войната в Украйна, тъй като Москва "разчита силно на Пекин в управлението на конфликта ."

В понеделник в интервю за унгарски вестник неговият помощник Балаш Орбан заяви, че според него пътуванията на Виктор Орбан са много важни, защото в момента Унгария е единствената страна, която разполага с актуална и конкретна информация за това как мислят враждуващите страни и най-важните посредници и как се лавира между интересите на различните страни.

Още когато Орбан отиде в Москва, Брюксел изрази безпокойство от съобщенията за плановете му. "Ротационното председателство на Съвета на ЕС не дава правомощия за водене на диалог с Русия от името на ЕС", каза ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на 4 юли.

"Русия е агресор, Украйна е жертва. Никакви дискусии за Украйна не могат да се водят без Украйна", припомни той позицията на Съвета на министрите на страните от ЕС.

Посещението на премиера Виктор Орбан в Москва се осъществява единствено в рамките на двустранните отношения между Унгария и Русия, каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

"Понастоящем Унгария е страна-членка на ЕС, която председателства на ротационен принцип Съвета до 31 декември 2024 г. Това не предполага външно представителство на ЕС", се казва в изявлението.

"Орбан не е получил никакъв мандат от Съвета на ЕС да посети Москва", подчерта Борел.

Според него позицията на Европейския съюз по отношение на агресивната война на Русия срещу Украйна изключва официални контакти между ЕС и руския президент Владимир Путин.

Евродепутати  искат Унгария да бъде лишена от глас в ЕС

Евродепутати искат Унгария да бъде лишена от глас в ЕС

Недоволството срещу Будапеща се засилва