Помощникът на унгарския премиер Виктор Орбан, Балаш Орбан (нямат роднинска връзка), каза в интервю за унгарския проправителствен вестник Magyar Nemzet, че мирният план на премиера Виктор Орбан вече е "на бюрото на всеки министър-председател на ЕС".

Говорейки за последните посещения на унгарския лидер, неговият помощник заяви: "Тези пътувания показват, че Украйна и Русия са решени да се бият и без външни посредници, за съжаление, ще видим много сериозни разрушения през следващите месеци."

Сегашната администрация на САЩ и Европа са насочени към продължаване на войната, каза Балаш Орбан. "Премиерът информира писмено лидерите на Европейския съвет за опита от преговорите, първия етап от мирната мисия и предложенията на Унгария. Ако Европа иска мир и иска да има последната дума в разрешаването на войната и прекратяването на кръвопролитията, тогава промяна на курса трябва да бъде разработена и приложена сега", каза той.

Зеленски: Орбан няма влиянието, за да бъде посредник за мир

Зеленски: Орбан няма влиянието, за да бъде посредник за мир

"Аз не знам защо той летя до Москва", каза украинският президент

Според Орбан от политическа гледна точка целият период на европредседателството на Унгария трябва да се използва за създаване на условия за мирни преговори. Ако ЕС не действа сега, няма да може да действа и по-късно, подчерта той.

"Техническата задача на председателството е да популяризира позициите на ЕС и да се опита да постигне компромиси по тях. Втората задача е поемането на политически инициативи. Затова ние не мълчим и не чакаме останалите 26 страни членки да се разберат за нещо и да ни казват като председател на ЕС какво да правим. Можем да разработим и да поставим на масата предложения, които препоръчваме за обсъждане", каза Балаш Орбан.

Външните министри на ЕС се готвят да бойкотират плановата си среща в Унгария

Външните министри на ЕС се готвят да бойкотират плановата си среща в Унгария

Те искат да изпратят ясен сигнал, че Унгария не говори от името на ЕС

Според него пътуванията на Виктор Орбан са много важни, защото в момента Унгария е единствената страна, която разполага с актуална и конкретна информация за това как мислят враждуващите страни и най-важните посредници и как се лавира между интересите на различните страни.

Балаш Орбан говори без оптимизъм за европейската политика спрямо Украйна. "САЩ играят ключова роля, докато европейската политика е напълно осакатена. Европейската стратегическа автономия по този въпрос е мит. Европейците следват администрацията на Байдън, която от своя страна е заета да се бори за политическото си оцеляване", каза той.

Помощникът на унгарския премиер също така смята, че споразуменията, постигнати на неотдавнашната среща на върха на НАТО във Вашингтон, представляват "огромен риск за сигурността и ескалация".

"Трябва да разберем, че старият неолиберален свят, който беше отличителният белег на международната политика, основана на определена идеология, е към края си", заключи Балаш Орбан. "Настъпи ерата на суверенитета, което означава, че светът се промени по такъв начин, че се появиха различни центрове на сила. Те имат различни политически, социални, икономически, цивилизационни предпоставки, които не могат да бъдат разрушени, но трябва да се създаде рамка на сътрудничество и нов баланс на силите, в противен случай светът ще потъне в хаос и Третата световна война е неизбежна.

Войната в Украйна ще завърши с капитулация, не с преговори

Войната в Украйна ще завърши с капитулация, не с преговори

Ключовото послание за НАТО, ако руснаците спечелят в Украйна, както изглежда все по-вероятно, е, че алиансът за сигурност трябва да спре разширяването си