Министрите на външните работи на Европейския съюз са готови да пренебрегнат Унгария, като организират своя собствена среща на върха по външните работи през август, вместо да пътуват до Будапеща за събитието на премиера Виктор Орбан, пише "Политико".

Унгария, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, планира да проведе срещата на 28-29 август.

Според трима дипломати от ЕС, запознати пряко с плана и пожелали анонимност, върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел ще свика министрите за "официален" съвет по външните работи едновременно със срещата на върха на Орбан.

Планът вече е неофициално обсъден с няколко страни от ЕС, включително Франция и Германия, пише вестникът, а екипът на Борел ще го представи на 27-те постоянни представители на ЕС в сряда.

Орбан посети Киев, Москва и Пекин от началото на месеца, призовавайки за прекратяване на огъня и преговори. Това предизвика остра реакция в Европа; ръководството на ЕС заяви, че Орбан няма правомощия да преговаря с Москва от името на съюза, въпреки че Унгария председателства Съвета на ЕС.

Те припомниха унгарския премиер и позицията му за оказване на помощ на Украйна. Въпреки че, както отбелязва "Политико", напрежението в отношенията между Будапеща и Брюксел нараства още преди началото на войната в Украйна: ЕС обвини Унгария в отдалечаване от демократичните норми и върховенството на закона. Унгария няколко пъти блокира приемането на закони и разпределянето на средства, за да получи отстъпки за себе си в различни области.

Като бойкотират срещата на върха по външните работи, други външни министри искат "да изпратят ясен сигнал, че Унгария не говори от името на ЕС", каза един дипломат пред изданието.

"Ако официалният съвет по външни работи, организиран от Борел, се състои в същия ден, министрите няма да могат да пътуват до Будапеща", каза друг.

"Политико" припомня, че само седем министри от други страни от ЕС присъстваха на първата среща на унгарското председателство, организирана в Будапеща за обсъждане на индустриалната политика. Не присъстваше и еврокомисар.

Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир

Орбан и Тръмп обсъдиха възможностите за мир

Тръмп и Орбан се срещнаха в дома на Тръмп Мар-а-Лаго във Флорида "като следващата спирка от неговата мирна мисия"