Европа ще трябва да харчи до 41 млрд. евро годишно през следващите години, за да модернизира военните си сили за все по-дигитализираното военно дело. Това показва анализ на експерти в областта на отбраната.

Докладът на Конференцията за сигурност в Мюнхен, подкрепен от консултантската компания McKinsey и базираното в Берлин Училище за управление "Херти", твърди, че лъвският пай от парите ще трябва да бъдат изразходвани за усилия за по-добро свързване на оръжейните системи. Това ще включва усъвършенстване на софтуера и хардуера и увеличаване на честотната лента, за да се гарантира, че дори в отдалечени райони войските не са отрязани от оръжейни системи, задвижвани от цифрови мрежи.

Анализът, който ще бъде публикуван през следващата седмица, изчислява, че 28-те страни членки на Европейския съюз (включително Великобритания) плюс Норвегия трябва да инвестират между 27,2 млрд. и 40,8 млрд. евро годишно през следващите пет до седем години.

Парите трябва също така да бъдат вложени в създаването на съвместни центрове за анализиране на данни и в наемането на повече киберексперти за защита на цифровата инфраструктура от атаки, допълват анализаторите.

"Въпреки че точните числа са трудни за изчисление ... ние оценяваме, че в момента има около 2 500 до 3 500 кибервойници в страните от ЕС", се посочва в доклада, като се отбелязва, че "това е само половината от размера на американското киберкомандване, въпреки че Европа и САЩ са изправени пред подобна среда на киберзаплаха".

Докладът идва на фона на предстоящия бум на военните разходи в Европа. Страните от Европейския съюз все повече са притеснени от военната агресивност на Русия, а европейските съюзници от НАТО са подложени на силен натиск от американския президент Доналд Тръмп да поемат по-голям дял от разходите за отбрана на Стария континент.