Европейският парламент изразява съжаление, че продължават да съществуват значителни различия в преговорите с Великобритания, а времето за постигане на съгласие за бъдещите отношения изтича.

В резолюция, приета с голямо мнозинство в четвъртък, ЕП прави преглед на постигнатото до момента в преговорите за ново партньорство между ЕС и Обединеното кралство и отчита призива на преговарящите страни да активизират преговорите през юли. В документа се изразява съжаление, че четирите кръга на преговори не са довели до реален напредък и че различията остават значителни.

Евродепутатите подчертават, че цялостното споразумение е в интерес и на двете страни. Въпреки това, за ЕС е "неприемлив" подходът на британската страна за селектиране на определени политики, както и натискът за достъп до единния пазар след Брекзит, се казва в текста. Изразява се също дълбока загриженост, че британското правителство иска да преговаря само за области, които са в интерес на Обединеното кралство.

 ЕП: Кризата с COVID-19 може да пренареди геополитиката

ЕП: Кризата с COVID-19 може да пренареди геополитиката

Адекватен отговор на ЕС по отношение на Китай...

Резолюцията потвърждава и пълната и категорична подкрепа на ЕП за главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в преговорите му с британската страна въз основа на политическия мандат, който му е поверен от държавите-членки и ЕП.

Евродепутатите отново призовават Обединеното кралство да спазва ангажиментите си съгласно Политическата декларация, подписана от министър-председателя Борис Джонсън и ратифицирана от ЕС и Обединеното кралство.

Посочва се, че стриктното изпълнение на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия , както и добросъвестното и ефективно прилагане на Споразумението за оттегляне, за правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС, са залог за доверието, което е необходимо за сключването на споразумение за бъдещите отношения.

В текста се изтъква също, че ЕП ще одобри бъдещо споразумение за свободна търговия само ако Обединеното кралство приеме прилагането на еднакви условия на конкуренция (общи правила и стандарти) в областта на защитата на околната среда, трудовите стандарти и държавната помощ, както и при условие че бъде постигнато задоволително споразумение за рибарството.

Отбелязва се, че до момента британското правителство не е участвало в преговори по разпоредбите за гарантиране на еднакви условия на конкуренция.

Резолюцията беше приета с 572 гласа "за", 34гласа "против" и 91 гласа "въздържал се".

"Европейският съюз и Обединеното кралство изразиха желанието си през юли да бъде постигнат значителен напредък в преговорите. С навременната резолюция, която прие днес, Европейският парламент изразява готовността си за сключването на амбициозно и справедливо споразумение, без да се жертват нашите принципи и цели." - заяви Дейвид Макалистър, (представител на ЕНП от Германия), председател на комисията по външни работи на Европейския парламент и на Координационната група за Обединеното кралство.

Настоящият преходен период изтича на 31 декември 2020 г. За да може новото цялостно споразумение и споразумението за свободна търговия да влезе в сила на следващия ден, е необходимо то да бъде подписано от преговарящите страни най-късно през октомври. След като бъде подписано, то трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от парламента на Обединеното кралство, а в случай на т.нар. смесено споразумение е необходима ратификация от парламентите на всички държави-членки на ЕС.