Европейската комисия предложи предоставяне на автоматична временна закрила за период до три години на хора, бягащи от войната в Украйна, включително разрешение за пребиваване и достъп до пазара на труда и до социални помощи, предава Ройтерс.

Членовете на Европейския съюз Полша, Румъния, Словакия и Унгария имат сухопътни граници с Украйна и Комисията заяви, че повече от 650 000 души са преминали в тези страни, след като Украйна беше нападната от Русия на 24 февруари.

Бежанците ще получат временна закрила веднага щом предложението бъде одобрено от вътрешните министри на ЕС, което Европейската комисия се надява да бъде направено в четвъртък.

Защитната мярка, включително достъп до жилище и медицинска помощ, ще бъде предоставена, без да се налага преминаване през дълги процедури за убежище. Това правило ще се прилага за срок до три години, освен ако ситуацията в Украйна не се подобри достатъчно, за да могат хората да се върнат у дома и схемата да приключи.

"Всички, които бягат от бомбите на Путин, са добре дошли в Европа", каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Ще осигурим защита на тези, които търсят подслон и ще помогнем на тези, които търсят безопасен път към дома," декларира председателят на ЕК.

ЕС налага нови санкции на Беларус заради войната в Украйна

ЕС налага нови санкции на Беларус заради войната в Украйна

Заради поддържащата роля на страната в руската инвазия

На практика това означава, че всеки, независимо от неговата националност, трябва да има право да влезе в страните от ЕС.

Временната закрила ще се прилага както за украински граждани, така и за чуждестранни граждани, които са със статут на дългосрочно пребиваващи в Украйна и тези, които вече са се възползвали от международна закрила или статут на търсещи убежище там.

Тези, които са били на краткосрочен престой в Украйна и които могат безопасно да се върнат в страната си на произход, няма да отговарят на условията за специална закрила на ЕС, включително разрешение за пребиваване. Това обикновено се отнася за студентите, каза служител на Комисията.

Запитани относно съобщенията в социалните медии, че някои африкански граждани са били обект на дискриминация и са имали проблеми, когато се опитват да напуснат Украйна или да влязат в ЕС, служители на Комисията казаха, че са предупредили граничните власти, че всички трябва да бъдат пропуснати.

.