Визията на президента Еманюел Макрон за европейско обновление е по-трудна за превръщане в реална политиката, ако Франция няма "силен партньор" в лицето на Германия, заявява новият говорител на правителството на Франция, цитиран от "Ройтерс". 

Коментарите на Бенжамин Гриво са във връзка с проблемните коалиционни разговори в Германия, което Франция определя като риск за идеите на Макрон за реформи на еврозоната, отбранителната, имиграционната и енергийната политики.

"Ние естествено обръщаме голямо внимание на всичко, което може да помогне за стабилизиране на политическата ситуация (в Германия), защото без силен партньор очевидно ще бъде по-трудно да се изпълни амбициозния европейски проект на президента", коментира Гриво на седмичен информационен брифинг.

Макрон и германският канцлер Ангела Меркел коментират често през последните месеци желанието си Франция и Германия, (двете най-големи икономики на Европейския съюз и често двигатели на промяна), да поемат водеща роля в по-тясно сътрудничество.

Четвъртият мандат на Меркел е неясен след провала на тристранните коалиционни разговори със свободните демократи и зелените. Към момента има идея да се изгради друга "голяма коалиция" със социалдемократите.

Меркел се отказа от идеята за коалиция „Ямайка”

Меркел се отказа от идеята за коалиция „Ямайка”

И се насочи към социалдемократите

Въпреки това тези преговори може да не се случат бързо, а Европейският съюз е изправен пред много кратко време за постигане на съгласие по предложенията на Макрон, тъй като наближават европейските избори през 2019г.

Също така, ЕС вероятно ще бъде разсеян и от преговорите за Брекзит и определянето на нов дългосрочен бюджет.

Допълнително, не е ясно дали социалдемократите в Германия ще превърнат европейската реформа в приоритет в коалиционните преговори.