Канцлерът на Германия Ангела Меркел се отказа от идеята за създаване на така наречената коалиция "Ямайка" със Зелената партия и свободните демократи, съобщават руски медии.

Вместо това дългогодишният лидер на Германия ще се опита да състави коалиционно правителство със социалдемократите. Тя отново повтори, че е готова да проведе разговори със социалдемократите за коалиция.

В Германия очакват евентуални преговори за коалиция със социалдемократите през 2018 г.

В Германия очакват евентуални преговори за коалиция със социалдемократите през 2018 г.

Само 36% от членовете на социалдемократите подкрепят нова Голяма коалиция

Християндемократическият съюз на Германия и Християнсоциалният съюз са готови да започнат преговори със Социалдемократическата партия за формиране на ново германско федерално правителство, каза Меркел на пресконференция в Берлин и добави, че е съгласна с лидера на свободните демократи Кристиан Линднер, че не е възможно формирането на коалиция "Ямайка".

"Ние сме готови да започнем преговори със Социалдемократическата партия", подчерта тя и допълни, че този път алиансът ще трябва да действа "решително, за да успее на преговорите".

На 20 ноември Свободната демократическа партия обяви, че се оттегля от преговорите с консерваторите и Зелената партия. Те не успяха да се договорят по въпроси като миграцията и климатичните промени.

Партията на Меркел се съгласи да търси коалиция със социалдемократите

Партията на Меркел се съгласи да търси коалиция със социалдемократите

През последните четири години Германия именно беше управлявана от Голяма коалиция

Германия се нуждае от стабилно правителство възможно най-скоро, за да отговори на предложенията за реформиране на ЕС и за да се заеме с несигурната глобална среда, каза Меркел на пресконференция след среща с ръководството на християндемократите, цитирана от Ройтерс.

"Има Европейски избори през 2019 г. (...) така че има големи очаквания, че ще заемем позиции", изтъкна канцлерът, имайки предвид предложенията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на френския лидер Еманюел Макрон за бъдещото управление на валутния съюз.

Тя също спомена конфликтите в Близкия изток, напрежението с Русия и отношенията със САЩ като фактори, на които Германия трябва да бъде "способна да реагира".

По-рано представител на християндемократите обяви, че преговорите със социалдемократите ще започнат вероятно през 2018 г.

В четвъртък президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще проведе съвместна среща с Меркел и лидера на Социалдемократическата партия Мартин Шулц.