Подкрепата на Европейския съюз за новото правителство на националното единство зависи от ангажиментите, които то ще поеме относно мирния процес в Близкия изток и добрите отношения с Израел.

Европейски представители оповестиха, че утре Европа ще излъчи знак за силна подкрепа към новото правителство, но подчертаха значението на позициите по тези въпроси, предаде АП.

Източник, пожелал анонимност, посочва, че преди да възобнови програмите за помощи за Палестинската автономия, ЕС иска да узнае договореностите между Хамас и Фатах.

Междувременно Oxfam International призова ЕС незабавно да възобнови отпускането на средства за палестинците, за да се избегне хуманитарната криза, отбелязва АП.

Според организацията ограничените средства, които в момента Европа предоставя на автономията не могат да решат задълбочаващата се криза.

Припомняме, Европа прекрати редовната помощ, която предоставяше на Палестинската автономия заради твърдолинейната политика на кабинета на Хамас, след като групировката спечели последните парламентарни избори.
Хамас не прие условието на международната общност да признае правото на Израел да съществува.

Вчера министрите на Хамас подадоха оставка.