Европейските страни членки на НАТО ще увеличат разходите за отбрана в резултат на руската агресия, пише британският в. „Файненшъл таймс”.

„Ние сме изправени пред несигурност, ние сме изправени пред повече заплахи, повече предизвикателства за сигурността, несрещани от повече от 30 години, и имаме нужда от единство, ние се нуждаем от сила, ние се нуждаем от стабилност”, изтъкна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той също цитира настоящата бежанска криза като причина за увеличаване на военните разходи.

Европейските страни членки на НАТО са похарчили общо 253 млрд. долара за отбрана през 2015 г., което представлява 1,7% от общия им брутен вътрешен продукт.

2016 г. ще бъде първата година с повишени разходи за отбрана сред европейските съюзници от много, много години”, посочи Столтенберг.

Най-голямото увеличение на военните разходи е направено в балтийските страни. Бюджетът за отбрана на Латвия ще се увеличи с 60 процента през 2016 г., като Литва също ще похарчи 35 процента повече за военни нужди. Естония пък ще завиши военния си бюджет с 9%, уточнява „Файненшъл таймс”.

НАТО възприема Русия като нарастваща заплаха, след като Москва анексира Крим през 2014 г., както и заради действията ѝ в Източна Украйна.

По-рано този месец естонският премиер Таави Рийвас призова един натовски батальон да бъде постоянно разположен във всяка от балтийските държави, за да ги защитава от руския експанзионизъм.