Европейският парламент гласува в подкрепа на преразглеждане на европейските изборни правила във вторник, което трябва да даде на хората по-голяма роля при избора на председател на Европейската комисия и ще им позволи да гласуват за общоевропейски евродепутати, пише европейската редакция на "Политико"

Съгласно новите правила избирателите ще могат да гласуват с по две бюлетини на изборите за Европейски парламент: една за национални кандидати и една за общоевропейски кандидати, които ще бъдат общо 28.

Гражданите на ЕС също биха имали по-голямо право на мнение за това кой ще стане председател на Европейската комисия чрез т. нар. процес Spitzenkandidaten (водещ кандидат). Съгласно тази система — използвана неофициално на европейските избори през 2014 г. за избора на Жан-Клод Юнкер на чело на Европейската комисия, но отхвърлена от страните-членки през 2019 г. — европейските политически партии ще посочват "водещ кандидат" за председател на Комисията и партията, която спечели най-много места в европарламента ще може да постави своя кандидат на най-високата длъжност в Комисията.

Парламентът подкрепи промените с 323 гласа срещу 262, но те все пак трябва да бъдат единодушно одобрени от страните членки.

"Тази реформа ще повиши видимостта на европейските политически партии и ще им даде възможност... да водят кампания в целия ЕС, за да можем да създадем истински общоевропейски дебат", каза докладчикът на инициативата, испанският евродепутат Доменек Руис Девеса. "Парламентът изпрати силно послание до Съвета, че е крайно време да променим избирателното законодателство на ЕС, за да можем да имаме избори, които да отразяват правилно днешните политически реалности".

Предложението съдържа и разпоредби, които ще подобрят баланса между половете на кандидатите за евродепутати, ще дадат на всички граждани на ЕС на възраст над 18 години право да гласуват на изборите за Европейски парламент и ще позволят гласуване по пощата.

Това е петият път, когато идеята за транснационални листи е предложена официално, макар че едва за втори път предложението е достигнало до пленарно гласуване.

Но не всички са доволни от наличието на общоевропейски депутати, като се има предвид, че те биха могли да намалят силата на гласовете на националните евродепутати.

"Националните политически партии постепенно се заменят от транснационални европейски политически партии, които по-късно, логично, ще имат и може да имат само една програма: програмата за по-нататъшна интеграция на този Европейски съюз", каза крайнодесният белгийски евродепутат Геролф Анеманс и добави, че той се надява Съветът и държавите-членки да "се откажат" от предложението.

Европейският парламент съди Европейската комисия за върховенство на закона

Европейският парламент съди Европейската комисия за върховенство на закона

Сасоли настоява Фон дер Лайен да действа по-бързо да обвърже еврофинасиране и върховенство на закона в държавите-членки