Европейският парламент е обезпокоен от нарастващото приемане на фашизма, расизма и ксенофобията и призовава държавите-членки на ЕС да забранят неофашистките и неонацистките групи.

Евродепутатите приемат, че липсата на сериозни действия срещу тези групи дава възможност за настоящата надигаща се ксенофобия в Европа.

В текст приет от депутатите се споменава атаката, в която загинаха 77 души в Норвегия през 2011 г., убийството на депутата от Великобритания Джо Кокс през 2016 г. и скорошна атака на фашистки отряди в Италия срещу евродепутата Елеонора Форенза. Споменават се и няколко инцидента, включващи фашисти в Полша, Гърция, Италия, Германия, Франция, Испания, Латвия и скандинавските страни.

Депутатите твърдят, че безнаказаността, с която се ползват крайнодесни организации в някои държави-членки, е една от причините за възникването на насилие, засягащо обществото като цяло и е насочено към определени малцинства като чернокожи европейци/африканци, евреи, мюсюлмани, роми, граждани на държави извън ЕС, транссексуални -ЛГБТИ лица и хора с увреждания.

Те предлагат създаване на звена за борба с омразата в полицията, за да се гарантира, че тези престъпления ще бъдат разследвани и преследвани. Те също така призовават националните власти да "забранят ефективно неофашистките и неонацистките групи и всяка друга фондация или асоциация, която се възхищава и прославя нацизма и фашизма".

Необходими са и мерки за противодействие на разпространението на расизма, фашизма и ксенофобията чрез интернет в сътрудничество със социални медийни платформи.

Резолюцията приета от европарламента изисква държавите-членки и националните спортни федерации, по-специално футболните клубове, да противодействат на расизма, фашизма и ксенофобията на стадионите и спортната култура чрез осъждане и наказване на отговорните лица и чрез насърчаване на положителни образователни дейности, насочени към млади фенове, училища и организации на гражданското общество.

Депутатите подчертават значението на образованието, повишаването на осведомеността на младите хора за историята и призовават за ясно отхвърляне на фашистките престъпления от миналото. Те подчертават, че истината за Холокоста не трябва да се обезсмисля.