На 20 март, четвъртък, Европейският парламент прие резолюция с 433 гласа "за", 56 "против" и 18 "въздържали се", изразявайки пълното си възмущение и дълбока загриженост относно усилията на Русия за подкопаване на европейската демокрация чрез различни форми на намеса и дезинформация, съобщава Пресслужбата на Европейския парламент.

Подклаждане на разделение и вербуване на "агенти на влияние"

Резолюцията подчертава, че Русия се стреми да подкопае европейската демокрация, вербувайки някои евродепутати като "агенти на влияние" и създавайки зависимости чрез финансиране на политически партии и движения, които обслужват интересите на Русия.

Разследване на възможни информатори и санкции

В резолюцията се изразява загриженост за твърденията, че латвийският член на ЕП Татяна Жданока е действала като информатор на руската служба за сигурност. Европейският парламент призовава за задълбочено разследване на този въпрос и наложаване на подходящи санкции и наказателни процедури.

Руска намеса в държавите-членки на ЕС

Парламентът осъжда редовните разкрития за руската намеса в демократичните процеси на различни държави-членки на ЕС, включително финансирането на политически партии и дезинформацията в социалните медии. В резолюцията са изброени и конкретни примери за тези опити за намеса в различни страни.

Връзки между каталунските сепаратисти и Русия

Европейският парламент изразява загриженост относно възможните връзки между каталунските сепаратисти и руската администрация, като призовава за разследване на тези връзки и предаване на случаите за по-нататъшно разглеждане.

Резолюцията като реакция на широкомащабната руска стратегия

Парламентът подчертава, че руската намеса в Каталуния е част от по-широка руска стратегия за насърчаване на вътрешната дестабилизация и разединението на ЕС, като призовава за ефективно разследване на тези дейности.