Европейският парламент се опитва да принуди лидерите на ЕС да започнат разговор относно реформирането основополагащите договори на ЕС, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Европарламентът в четвъртък одобри с преобладаващо мнозинство резолюция, призоваваща лидерите на ЕС да свикат Европейска конвенция, за да се изменят "спешно" европейските договори. ЕП настоява да се направят ревизии, които да отменят правилата, изискващи единодушие на ЕС по отношение на определени решения, включително налагане на санкции. Триста петдесет и пет членове на парламента гласуваха "за", докато 154 бяха против.

Този ход допринася за натрупването на инерция за поставяне на въпроса в дневния ред на срещата на върха на лидерите на ЕС по-късно този месец. По време на дебат с евродепутатите преди гласуването, Клеман Бон, министърът по европейските въпроси на Франция, която председателства ЕС на ротационен принцип, обеща да даде приоритет на темата по време на предстоящата среща на върха. Въпреки обещанието му обаче много лидери на ЕС остават скептични по темата.

"Ангажиментът, който поемаме, е да започнем дебата без забавяне", каза той, "дори и да е труден и преди всичко, защото е труден".

Дебатът относно промяната на договорите на ЕС се води в продължение на няколко години из целия континент, като множество официални лица и национални лидери изразяват нарастващо разочарование от способността на една държава да провали дори малки решения, като издаването на съвместни изявления на ЕС. Войната на Русия в Украйна направи дебата по-належащ - ЕС видя как страна като Унгария може да протака решенията за санкции, дори ако други страни до голяма степен са се споразумели.

Резолюцията, приета в четвъртък, предлага тези разговори да бъдат изнесени на Европейска конвенция, която ще събере представители на различни парламенти, както и държавни и правителствени ръководители. Тяхната задача, се казва в резолюцията, ще бъде да променят договорите на ЕС, за да гарантират, че "Съюзът има компетентността да предприема по-ефективни действия по време на бъдещи кризи".

Сега лидерите на ЕС трябва да решат дали да проведат такава конвенция, която трябва да одобрят с мнозинство. Но всъщност промяната на договорите ще изисква консенсус, който изглежда много малко вероятно.

Резолюцията от четвъртък е продължение на Конференцията за бъдещето на Европа, обширен форум, предназначен да събере обратна връзка от гражданите за преструктурирането на ЕС. Политиците помогнаха за материализирането на обратната връзка в 49 предложения и 326 мерки, предназначени да реализират тези идеи.

Някои от по-забележителните предложения включват провеждането на референдуми в целия ЕС по определени въпроси и коригиране на правилата за единодушие, които позволяват на една държава да блокира решения в чувствителни области като данъчното облагане и външната политика.

"С историческо гласуване Парламентът изпрати ясно послание до Съвета: Ние сме готови да поемем нашата отговорност и да реформираме Европейския съюз, за ​​да увеличим способността му да действа и да се отървем от парализиращия принцип на единодушие", каза Габриеле Бишоф , германски социалист, евродепутат, който помогна за изработването на резолюцията. "С конвенция имаме шанс да постигнем... и да засилим демократичната и социална устойчивост.

По-конкретно, резолюцията призовава ЕС да премине към праг на "квалифицирано мнозинство" за решения относно "съответни области, като приемането на санкции", както и "в случай на извънредна ситуация".

Резолюцията също така настоява Парламентът да получи "правото да инициира, изменя или отменя законодателство". В момента само Европейската комисия може да предлага законодателство.

Но някои правителства на ЕС вече дадоха яснота, че се противопоставят на промяната на договора, като твърдят, че този ход само ще отвлече вниманието на блока от по-належащи въпроси. Миналия месец 13 държави от ЕС, включително всички балтийски и скандинавски членки, заявиха, че "не подкрепят необмислени и преждевременни опити за стартиране на процес за промяна на договора".

Бон, френският министър, отбеляза, че ЕС може да приложи някои от гражданските предложения без промяна на договора, особено тези относно здравеопазването, търговията или образованието. И той повтори обещанието, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен даде през май, когато тя обеща да обяви "първите нови предложения" в отговор на приноса на гражданите по време на следващата си реч за състоянието на Съюза през септември.

ЕП отказа да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС

ЕП отказа да поднови преговорите за членство на Турция в ЕС

Анкара трайно се отдалечава от ценностите и стандартите на Съюза