Европейският парламент прие резолюция, с която отново осъди анексирането на Крим от Русия и заяви, че връщането му на Украйна е необходимо условие за възобновяване на сътрудничеството между Брюксел и Москва, включително за отмяна на санкциите срещу руската страна, предаде Би Би Си.

В документа се подчертава, че анексирането е незаконно и Русия е нарушила международното право.

В резолюцията се говори за безпрецедентен брой нарушения на човешките права на анексирания полуостров.
„Членовете на ЕП осъждат безпрецедентното ниво на нарушенията на правата на жителите на Крим, основно на кримските татари, коренното население на Крим.” – посочват евродепутатите.
В резолюцията се казва също, че на полуострова се ограничава свободата на словото, както и правото на събрания на населението.

Губернаторът на анексирания Крим – Сергей Аксьонов, реагира остро срещу позицията на Европейския парламент, като заяви че няма да има „никаква деокупация”. Според него, Крим се е върнал „в историческата си родина”. По думите му, това е окончателно, „веднъж и завинаги” и „никакви решения на ЕП няма да променят нещата”.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел обвърза отмяната на санкциите срещу Русия със ситуацията в Донбас. По думите на Меркел, в Източна Украйна има нестабилност и санкциите трябва да бъдат продължени.