Дания трябва да отговори на обвинения в Европейския съд на 2 октомври за това, че политиката ѝ за разрушаване на жилищни райони с голямо малцинствено население за насърчаване на интеграцията представлява расова дискриминация, предава Ройтерс.

Страната въведе през 2018 г. спорния "гето пакет", който предвижда радикални промени в определени квартали, включително събаряне на социални жилища, за да се разпръснат събраните на едно място малцинства.

Ключовият въпрос в делото е дали употребата на термина "етнически произход", който често описва хора с не-западен произход при класифициране на кварталите като гета, е форма на расова дискриминация.

Дания определя зони с над 1000 жители като гета, ако над 50% от тях са "имигранти и техните потомци от не-западни страни" и ако отговарят на поне два други критерия, свързани с образование, доходи, престъпност и участие на трудовия пазар.

Група жители на квартала Мьолнерпаркен в Копенхаген заведе дело срещу министерството на социалните въпроси на Дания през 2020 г., след като се сблъска с изселвания по тази програма. Европейският съд трябва да реши дали използването на "етнически произход" в случая включва "не-западен" произход и дали това е дискриминационно.

И Германия заговори за депортиране на мигранти в Руанда

И Германия заговори за депортиране на мигранти в Руанда

ЕС може да използва съществуващите съоръжения, първоначално предназначени за плана на Великобритания