Унгария ще трябва да плати глоба от 200 милиона евро за това, че не е приложила необходимите мерки в своята миграционна политика, изисквани с решение от 2020 г., както и да плаща глоба от 1 милион евро всеки ден, докато не ги въведе цялостно, каза върховният съд на ЕС в четвъртък.

През 2020, Будапеща беше остро критикувана от Брюксел заради твърдия си подход към мигрантите и бежанците, като разногласията многократно стигаха до съда в Люксембург.

По това време, Унгария задържаше бежанци в транзитна зона по границата, което Съдът на ЕС постанови като нарушение на законодателството на ЕС.

По-късно, Унгария обяви че ще се съобрази с ЕС и ще затвори лагерите за мигранти в транзитната зона.

"Транзитната зона беше решение, което защити границите на Унгария и решението на Европейския съд в този случай беше жалко", коментира на пресконференция шефът на кабинета на Виктор Орбан, Гергели Гуляс.

Във сряда Европейската комисия даде срок до 12 декември на страните членки на ЕС да изготвят национални планове за изпълнение на Пакта за миграция.

Унгария се противопостави на споразумението за миграционната реформа, постигнато от европейските страни в края на 2023 г.

"Ние отхвърляме този пакт за миграция по най-категоричния възможен начин...Няма да пуснем никого против своята воля, никой от Брюксел или където и да е другаде не може да ни каже кого можем да пуснем (в страната)", категоричен бе външният министър Петер Сиярто.

ЕК дава срок до декември на страните членки да изготвят план за изпълнение на Пакта за миграция

ЕК дава срок до декември на страните членки да изготвят план за изпълнение на Пакта за миграция

Те могат да разчитат на подкрепа от Брюксел при разработването на националните планове