Унгария задържа бежанци в транзитна зона по границата, което може да представлява нарушение на законодателството на ЕС, постанови Съдът на Европейския съюз, цитиран от ДПА.

Подобно задържане е незаконно в Общността, ако първо не бъдат разгледани индивидуалните случаи, установи Съдът.

ЕК проучва законността на извънредните мерки в страните от ЕС за борба с пандемията

ЕК проучва законността на извънредните мерки в страните от ЕС за борба с пандемията

Доклад - в края на годината, но основните критики са към Орбан

Будапеща е атакувана от Брюксел заради твърдия си подход към мигрантите и бежанците. Разногласията многократно стигаха до съда в Люксембург.

Този случай е внесен от четирима бежанци от Иран и Афганистан, които са били задържани в транзитната зона Рожке, след като са пристигнали от Сърбия. Те са подали молби за убежище от Рожке и все още живеят там. Будапеща отхвърли молбите им, като се мотивира, че Сърбия е безопасна транзитна страна и те е трябвало да подадат документите си още там.

Белград обаче отказва да ги приеме, отбелязвайки, че те не са влезли в Унгария незаконно и следователно не отговарят на условията в споразумението между двете държави за реадмисия.

Рожке е обграден от висока преграда и бодлива тел. Наложени са стриктни ограничения на движението на мигрантите и бежанците.

Това представлява задържане, обявиха от евросъда, който добави, че това е незаконно.

Съдиите поясниха, че в случаи, при които бежанците са задържани в транзитна зона, докато молбите им се разглеждат, това не може да продължава повече от 4 седмици след подаването на документите. Също така трябва да има възможност за обжалване на решението за задържане, според Съда на ЕС. Това обаче не съществува в унгарските правила.