Хората, които са претърпели здравни щети, свързани със замърсяването на въздуха, не могат да съдят страната си и да предявят искове за обезщетение, постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС), цитиран от "Политико".

"Европейските директиви, установяващи норми за качеството на атмосферния въздух, като такива нямат за цел да предоставят права на лица, чието нарушение би могло да създаде право на обезщетение", пише в прессъобщение на Съда.

Но хората могат да съдят държавата си за неспазване на европейските правила за замърсяването на въздуха и да поискат да се "предприемат необходимите мерки", се казва в изявлението.

Решението на върховния съд на ЕС идва, след като френският административен апелативен съд във Версай поиска неговото становище, преди да се произнесе по свързан случай, в който жител на района на Париж иска от френската държава 21 милиона евро обезщетение.

Жителят на Франция твърди, че здравето му е влошено поради влошаването на качеството на въздуха в района на Париж, което според него произтича от нарушаването на френската държава на правилата на ЕС за качеството на въздуха.

Решението на Съда на ЕС противоречи на становището на един от неговите прокурори, Джулиан Кокот, която написа през май, че държавите-членки могат да бъдат държани отговорни за здравни вреди, свързани със замърсяването на въздуха.

Правото на хората да искат от своите правителства обезщетение за здравни щети, дължащи се на замърсяване на въздуха, в момента се обсъжда на ниво ЕС като част от по-широко преразглеждане на правилата на блока за качеството на въздуха и промишлените емисии.