Европейският съд уважи в сряда иск за отмяна на санкциите срещу майката на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин - Виолета, предадоха Ройтерс и АФП.

По-рано ЕС постави Виолета Пригожина в списъка със санкции, заявявайки, че бизнес връзките със сина й я правят съучастник в руската агресия срещу Украйна.

"Съдът отменя ограничителните мерки, приложени към г-жа Виолета Пригожина, майката на г-н Евгений Пригожин, в контекста на войната на Русия срещу Украйна", се казва в съдебното решение.

В изявлението на съда се казва още, че дори ако Пригожин е отговорен за незаконни дейности в Украйна, доказателствата, представени срещу майка му при налагането на санкциите, са недостатъчни.

Пригожин все още не е коментирал решението на Европейския съд.

Главният прокурор на САЩ: Пригожин е военнопрестъпник

Главният прокурор на САЩ: Пригожин е военнопрестъпник

През януари САЩ официално определиха "Вагнер" като транснационална престъпна организация

В края на февруари Financial Times писа, че Пригожин е успял да премине проверка за пране на пари в Обединеното кралство, като е предоставил сметка за комунални услуги на името на 81-годишната си майка.

Според FT през 2021 г. Пригожин е подал молба до лондонската адвокатска кантора Discreet Law да съди британския журналист Елиът Хигинс за клевета, което според Пригожин е твърдението на журналиста за връзката му с ЧВК Вагнер.

Като част от процедурата за проверка на потенциални клиенти, фирмата поиска от Пригожин да предостави документи, доказващи неговата самоличност и произхода на доходите. Руските адвокати на бизнесмена, пише британското издание, са изпратили на Discreet Law копие от паспорта му и сметка за газ на Виолета Пригожина, издадена на адрес в Санкт Петербург.

Пригожин в конфликт с местни велможи в Русия

Пригожин в конфликт с местни велможи в Русия

Вероятно тези конфликти се дирижират от високите етажи на Кремъл