По време на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 23 и 24 юни в Брюксел, ще се обсъждат основно молбите за членство в ЕС на Украйна, Молдова и Грузия. 

В дневния ред са и икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.

Зеленски уверен в подкрепата на ЕС за еврочленството на Украйна

Зеленски уверен в подкрепата на ЕС за еврочленството на Украйна

Вярва, че всичките 27 държави от ЕС подкрепят Киев

Европейският съвет ще проведе стратегическа дискусия относно отношенията на ЕС с неговите партньори в Европа и начините за насърчаване на политическия диалог и засилване на сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент. В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени и предложенията на президента на Франция Еманюел Макрон за създаване на Европейска политическа общност.

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят различните измерения на руската военна агресия срещу Украйна и продължаващата подкрепа за украинската страна. 

В частта, посветена на икономическите въпроси, се предвижда лидерите да одобрят интегрираните специфични препоръки по страни в рамките на Европейския семестър за 2022 г., както и да обсъдят присъединяването на Хърватия към еврозоната от 1 януари 2023 г.

Европейският съвет ще проведе и дискусия и относно "Конференцията за бъдещето на Европа", като се очаква да бъдат дадени насоки относно последващите действия след доклада от заключителното събитие от Конференцията.

Шарл Мишел: Западните Балкани са стратегически приоритет за ЕС

Шарл Мишел: Западните Балкани са стратегически приоритет за ЕС

Мило Джуканович: Стабилността на Западните Балкани е свързана с членството в ЕС

Преди началото на заседанието на Европейския съвет, на 23 юни преди обяд, министър-председателят Кирил Петков ще вземе участие в Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. 

На 24 юни, след края на Европейския съвет, ще се проведе Среща на върха на държавите от еврозоната в приобщаващ формат, на която лидерите ще обсъдят икономическата ситуация в еврозоната и ще направят преглед на напредъка по Банковия съюз.