Западните Балкани са "стратегически приоритет за ЕС повече от всякога", каза председателят на Съвета на ЕС във вторник, съобщава "Анадолу".

Изказването на Шарл Мишел е по време на съвместна пресконференция с президента на Черна гора Мило Джуканович в Подгорица.

Мишел каза, че Черна гора е постигнала голям напредък по пътя си към членство в ЕС.

"Черна гора е постоянен партньор на ЕС в продължение на много години. Всъщност повече от десетилетие Черна гора има 100% опит в съответствие с нашата обща външна политика и политика за сигурност", каза той.

За първи път депутати от ЕС призоваваха Сърбия да признае Косово

За първи път депутати от ЕС призоваваха Сърбия да признае Косово

Вучич: Ще бъде интересно в Брюксел, когато решават за Украйна, Молдова, Западните Балкани, не вярвам, че ще пречупят България за Северна Македония

Мишел също така изрази задоволството си от ангажимента на Черна гора да се приведе в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия.

"С шестия пакет от санкции, за който се договорихме преди няколко дни, ние продължаваме да оказваме натиск върху руската икономика. Да се прекъсна кислорода от руската военна машина", добави той.

От своя страна Джуканович коментира, че стабилността на Западните Балкани е свързана с членството в ЕС.

Мишел отговори на въпроса доколко е реалистично Черна гора да стане следващата държава-членка на ЕС, "в Черна гора има голям напредък".

"Убедено вярвам, че напредъкът ще бъде постигнат през следващите седмици. Важно е да се покаже, че ако реформите бъдат приложени, това може да бъде страхотен сигнал за ЕС и Западните Балкани", каза Мишел.

След срещата с Мишел премиерът на Дритан Абазович каза, че Черна гора, като лидер в процеса на евроинтеграция, за кратко е постигнала впечатляващи резултати. "Ние водим Черна гора към Европейския съюз", коментира Абазович.

Той посочи, че положителните сигнали от Брюксел и страните членки потвърждават, че Черна гора е запазила водещата си позиция в европейската интеграция

Радев настоя пред Шарл Мишел за реални резултати от РСМ за членство в ЕС

Радев настоя пред Шарл Мишел за реални резултати от РСМ за членство в ЕС

Президентът е доволен от все по-доброто разбиране на българската позиция в Съюза