Онлайн сексуалното насилие над деца в Европейския съюз се е увеличило по време на пандемията COVID-19, заяви в понеделник ръководителят на агенцията за правоприлагане в ЕС "Европол", предупреждавайки, че могат да възникнат повече случаи, когато училищата отново се отворят и след като се възобнови мониторинга от учителите, съобщава "Ройтерс". 

Киберпрестъпността се увеличи по време на епидемията, след като много хора бяха принудени да работят и пазаруват онлайн.

"Най-притеснително е засилената онлайн активност на търсещи материали за сексуално насилие над деца", заяви директорът на Европол Катрин Де Бол на изслушване в Европейския парламент.

Де Бол, бивш началник на белгийската полиция, заяви, че ръст на педофилските дейности е отчетен от националните правоприлагащи органи от 27-те държави от ЕС, които установяват по-голям достъп до незаконни уебсайтове и затварят повече онлайн платформи за обмен на детски секс материали.

Тя коментира, че разследващите от Европол са прихванали нарушителите, които твърдяли, че имат по-лесен достъп до деца, при разговори в тъмната мрежа - част от интернет, която е достъпна само с определен софтуер или разрешение.

Сексуалните насилници се опитват да използват по-голямото присъствие на децата в мрежата, тъй като в рамките на блокадите децата използват онлайн уроци, понякога чрез платформи, които не са адекватно защитени, каза Де Бол.

"Очакваме повече и по-добър поглед върху ситуацията, когато децата отново ще могат да ходят на училище и те ще имат възможността да говорят с учители", заяви Де Бол пред евродепутатите.

В много европейски страни училищата все още са затворени заради пандемията.

Горещите линии за сигнали за злоупотреба също получават повече обаждания. През март тези сигнали са се увеличили в Испания до рекордно ниво за този период от годината, показва доклад на Европол.

"Използването на интернет за сексуална експлоатация на деца днес е по-лесно от всякога", коментира ECPAT, мрежа от организации на гражданското общество срещу търговската сексуална експлоатация на деца.

Те допълват, че сега е по-лесно педофилите да контактуват с деца и да намерят съмишленици, "което също улеснява достъпа, изтеглянето, производството и споделянето на материали за сексуално насилие над деца".

СЗО: Ръст на домашното насилие заради карантината

СЗО: Ръст на домашното насилие заради карантината

Но няма достатъчно достоверни данни за статистиката по света