Европейският съд по правата на човека постанови във вторник, че властите в Русия не са направили достатъчно за ограничаване на домашното насилие. На тях също така бе наредено да изплатят обезщетения на четири жени, които са били жертви на атаки, предаде "Ройтерс".

"Съдът установи по-специално, че руските власти не са успели да създадат правна рамка за ефективна борба с домашното насилие", се казва в изявлението на Европейския съд по правата на човека.

Съдът препоръчва "спешни промени във вътрешното законодателство и практика, за да се предотвратят подобни нарушения".

Цитира се и конкретен случай на брутално насилие.

Маргарита Грачева, чийто съпруг я отвлече и отряза двете ѝ ръце през 2007 г., след като полицията преди това е отхвърлила оплакванията ѝ от агресивното му поведение, сега трябва да получи обезщетение в размер на над 370 000 евро.

Руското министерство на правосъдието не е отговорило веднага на искането за коментар.

Конституционният съд на Русия нареди на депутатите да променят закона за домашното насилие

Конституционният съд на Русия нареди на депутатите да променят закона за домашното насилие

Законът "не спазва конституцията"

През 2017 г. президентът Владимир Путин подписа закон за облекчаване на наказанията за домашно насилие, позовавайки се на необходимостта от намаляване на държавната намеса в семейния живот, но активисти за правата го нарекоха стъпка назад.

Припомняме, че през април тази година Конституционният съд на Русия нареди на депутатите да подсилят законодателството за налагане на наказания за повторно домашно насилие. Според съда глобите и закрилата на жертвите не са достатъчни.

Дори и при повторно домашно насилие, наказанията за извършителите обикновено са ограничени до глоби, според действащото законодателство.

В Русия домашното насилие е особено остър проблем, тъй като някои отрицателни модели на мъжко поведение са дълбоко вкоренени в обществото и правозащитните групи твърдят, че законите, защитаващи жените, са неадекватни, за да могат да ги променят.

Декриминализирането на домашното насилие в Русия доведе до спад на сигналите

Декриминализирането на домашното насилие в Русия доведе до спад на сигналите

Жените са по-малко склонни да търсят помощта на полицията